Dostupni linkovi

Trodnevni štrajk upozorenja u osnovnim školama i vrtićima u Sarajevu


Osnovna škola Grbavica I u Sarajevu (foto arhiv)
Osnovna škola Grbavica I u Sarajevu (foto arhiv)

U svim osnovnim školama i vrtićima u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak 29. januara od 7.30 do 9. 30 sati je počeo trodnevni štrajk upozorenja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Sindikatu osnovnog obrazovanja i vaspitanja ovog kantona.

Zbog štrajka je tokom dana održan i sastanak predstavnika sindikata i resornog ministarstva na kojem nije postignut dogovor o zahtjevima koji su upućeni ovoj izvršnoj instituciji.

Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja u ovom kantonu traži povećanje koeficijenta svih zaposlenih za minimalno 10 posto i potpisivanje novog kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava radnika.

U saopštenju za javnost su naveli i da je jedan od zahtjeva i da se, kako su naveli, "zaustave administrativne reforme koje opterećuju rad škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa učenicima".

U zahtjevima je naveden i beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima, te reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koje navodi da su kompletan proces pregovora oko Kolektivnog ugovora vodili Vlada KS i sindikat. Kažu da će trenutne zahtjeve sindikata delegirati Vladi, koja bi ih već na narednoj sjednici zakazanoj za četvrtak, 1. februara, mogla razmatrati.

U resornom ministarstvu su polovinom januara naveli da su sa Sindikatom dogovorili rast plata svim radnicima od pet posto, i to od 1. decembra prošle godine, kao i dogovoreni rast osnovice za obračun plate od 1. januara ove godine sa 330 maraka (oko 165 eura) na 385 maraka (oko 192 era) u predškolskom i osnovnom obrazovanje.

Istaknuto je i da su za to osigurana budžetska sredstva.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo su naveli da će "obnoviti socijalni dijalog".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG