Dostupni linkovi

Parlament BiH usvojio izmjene zakona o VSTV-u, ključne za evropski put


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, Sarajevo (foto arhiv)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, Sarajevo (foto arhiv)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u utorak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koji se odnosi na uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima.

Rok za njegovo uspostavljanje, kako je zaključeno, je 23. mart ove godine.

Zakon o VSTV-u i njegove izmjene predviđene su ključnim prioritetima iz Mišljenja (Avis) Evropske komisije, kako bi se osigurao integritet bh. pravosudnog sistema.

U Mišljenju se insistira da se pravosudni sistem BiH riješi sukoba interesa, da se osigura integritet nosilaca pravosudnih funkcija i transparentnost u radu.

Uspostava Odjela koju su usvojili poslanici, dio su unapređenja zakonskih rješenja koje je Parlament BiH donio u septembru prošle godine i predstavlja podizanje nivoa transparentnosti.

Odjel bi, kako se to navodi u zakonskom rješenju, trebalo da redovno provjerava tačnost, cjelovitost i istinitost prijavljenih podataka i analizira podatke iz izvještaja o imovini i interesima, s ciljem utvrđivanja nespojivih aktivnosti i potencijalnog sukoba interesa.

Takođe, Odjel bi trebao da redovno provjerava prijavljene finansijske prilive i odlive koji su navedeni u izvještaju sudije odnosno tužioca, kao i njihovu tačnost.

U posljednjem Izvještaju Evropske komisije za BiH, navedeno je da VSTV treba da obezbijedi sigurnost dokumenata i korespondencije posebnog Odjela za provođenje postupka prema izvještajima u Sekretarijatu VSTV-a.

Obrazloženo je to podacima da je u 2022. godini, svega 16 posto svih nosilaca pravosudnih funkcija dobrovoljno objavilo svoje finansijske izvještaje, među kojima 31 posto svih rukovodilaca.

Produžava se rok uspostave za 90 dana

Usvojene izmjene sada obavezuju sve nosioce pravosudnih funkcija da svoje finansijske izvještaje objave.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je kazao kako je VSTV-a zatražio da se rok za formiranje Odjela za integritet produži za dodatnih 90 dana, iako je već trebao biti formiran.

"Da ne bi zastao pravosudni sustav, mi smo po hitnom postupku izmijenili dopune na način da produžavamo rok za formiranje Odjela za dodatnih 90 dana", pojasnio je Bunoza.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je državna institucija sastavljena od pravnih stručnjaka.

Njen mandat je da imenuje i smjenjuje sudije i tužioce na svim nivoima vlasti, sa izuzetkom sudija ustavnih sudova. Pored toga, VSTS kontroliše kvalitet rada sudija i tužilaca.

XS
SM
MD
LG