Dostupni linkovi

Molitva na mezaru žrtava u Memorijalnom centru Potočari, 11. jula 2023.
Molitva na mezaru žrtava u Memorijalnom centru Potočari, 11. jula 2023.

Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici ukopano još 30 žrtava

  • U Srebrenici je 11. jula obilježena 28. godišnjica genocida koji je u tom gradu, na istoku BiH, počinila Vojska Republike Srpske (VRS)
  • U Memorijalnom centru u Potočarima održana je komemoracija, nakon čega je klanjana dženaza te ukopano 30 žrtava, među kojima su četiri maloljetnika
  • Nekompletni posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u nekoliko grobnica koje su pripadnici VRS-a više puta prekopavali i prebacivali kako bi prikrili tragove zločina
  • Prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno je oko 8.000 Bošnjaka
  • Nakon dženaze 11. jula, u Memorijalnom centru Potočari bit će ukopana ukupno 6.751 žrtva, a za oko 1.000 ubijenih se još traga
  • Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno oko 50 osoba, na više od 700 godina zatvora
16:03 11.7.2023.

Zatvaramo blog uživo

Poštovani čitatelji, hvala što ste pratili program obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i ukop 30 žrtava. Ostanite uz nas.

15:58 11.7.2023.

Za pomirenje potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida, saopćio State Department

Sjedinjene Američke Države posvećene su podršci porodicama više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u genocidu Srebrenici u julu 1995. godine.

"Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine", objavio je State Department.

Istaknuto je da je imperativ u BiH raditi na pomirenju, za što je potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina.

15:37 11.7.2023.

'Genocid u Srebrenici kolektivni neuspjeh demokratskog svijeta', ocijenio Pendarovski

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski ocijenio je 11. jula da je genocid u Srebrenici "najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i kolektivan neuspjeh cijelog demoratskog svijeta"-

"Danas se sjećamo genocida u Srebrenici kao najvećeg ratnog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", kazao je, ističući da masovna egzekucija više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine predstavlja "kolektivni neuspjeh cijelog demokratskog svijeta koji nikad ne smije biti zaboravljen".

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao da ne može biti pomirenja sve dok se negira istina i dok se ne priznaju patnja i bol.

15:12 11.7.2023.

Blinken objavio poruku podrške povodom godišnjice genocida

"Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, oplakujemo sve njegove žrtve i stojimo uz narod Bosne i Hercegovine u kontinuiranoj potrazi za pravdom za žrtve i njihove najmilije", poručio je američki državni sekretar Antony Blinken u objavi na Twitteru 11. jula.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG