Dostupni linkovi

RS bez "bosanskih" gradova


Grad Šamac
Grad Šamac
Prijeratna imena pojedinih opština u Republici Srpskoj, odlukom državnog Ustavnog suda izgubila su odrednicu 'bosanski', te poslijeratnu 'srpski'. Bosanski Brod, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanski Šamac samo su neka od mjesta koja će ovom odlukom dobiti nova imena. Tačnije iz njihovog će imena biti izbrisana odrednica ‘bosanski’, te će ostati samo drugi dio imena.

Na taj će način, a na zahtjev 76 poslanika Narodne skupštine RS, u zakon biti uvršteno ono što je odavno na snazi u tim gradovima.

Na pitanje šta će se praktično mijenjati na lokalnom nivou, da li će sada morati da mijenjaju table na ulasku u grad ili opštinske pečate, odgovara načelnik opštine Šamac Savo Minić:

‘’Imajući u vidu da je to već ranije urađeno i da je u samom Statutu opštine, prije nego što je ovaj opštinski menadžment došao, to bilo riješeno tabla na ulazu u grad, pečati i svi ostali akti sadrže samo naziv Šamac. Tako da prefiks ‘bosanski’ već odavno ne postoji u službenoj upotrebi, odnosno ne postoji u onom dijelu koji se odnosi na nekakva akta koja izlaze iz općinske administracije.’’

Slično je i u opštini Kozarska Dubica. Načelnik ove opštine Nini Jauz kaže da se odlukom Ustavnog suda ništa bitnije ne mijenja.

‘’Mi smo u svim aktima opštine od pečata, drugih nekakvih bitnih stvari uvijek i koristili jedino naziv Kozarska Dubica. Ono što je bilo paradoksalno da je jedino u ličnim dokumentima, odnosno pri izdavanju CIPS-ove lične karte, pisao se naziv Bosanska Dubica’’, kaže Jauz.

Natpis na ulazu iz Hrvatske u BiH u Bosanskom Brodu.
Natpis na ulazu iz Hrvatske u BiH u Bosanskom Brodu.
Za čelne ljude opština, kojima će ponovo biti promijenjena imena odlukom Ustavnog suda, u inicijativi da se ukida prefiks ‘bosanski’ nema ništa sporno. A na pitanje šta kažu građani opština na čijem su čelu načelnici odgovaraju:

‘’Kada je riječ o građanima u Kozarskoj Dubici njima je to i do sada bilo više nego jasno, jedna opština ne može da ima dva imena kao što nijedan čovjek ne može da ima dva imena, može samo da se koristi jedno’’, kaže Nino Jauz.

‘’Uvijek se govorilo samo Šamac bez onog ‘bosanski’ iz razloga što je postojao samo Slavonski sa druge strane. Mislim da ništa značajno I ništa spektakularno osim nekakve priče koja je vjerovatno aktuelna jer je predizborna godina. Ekonomija i svjetlija budućnost, nešto što nam može pomoći to nam treba. Nazivi u ovom momentu mislim das u samo onako nešto o čemu bi pričali. Ne mislim da će naići ni na odobravanje ni osuđivanje od strane građana naše opštine’’, navodi načelnik Šamca Savo Minić.

Izraz bosanski definitvno protjeran

Sa ocjenom da za osiromašene građane ovih opština više nije bitno kako će se zvati slažu se i analitičari, no dodaju kako je činjenica da je riječ o političkoj inicijativi čiji je cilj da se iz Republike Srpske protjera sve što je ‘bosansko’, makar to bili i toponimi opština.

"Možemo zaključiti da je i prefiks ‘bosanski’ itekako nepoželjan u RS, a da je ovim Ustavni sud samo potvrdio neke Dodikove želje", kaže novinar Dragan Bursać.


"’Predsednik Dodik često to i sam govori da mu je i sam izraz Bosna i Hercegovina mrzak, pa onda možemo zaključiti da je i prefiks ‘bosanski’ itekako nepoželjan u Republici Srpskoj, a da je ovim Ustavni sud samo potvrdio neke Dodikove želje i ne samo Dodika nego i vladajućeg establišmenta u RS. Tako da je uopšte izraz ‘bosanski’ sad onako i definitivno protjeran iz nekih legitimnih okvira barem kad su u domenu toponimija’’, ocjenjuje novinar portala Buka iz Banja Luke Dragan Bursać.

Težnja da se sve što je bosansko skloni iz RS je brutalna i nasilna, kaže novinar Ozren Kebo.

‘’Za normalan, zdrav duh, za uobičajeno političko razmišljanje takvo nešto kao što je brisanje imena gradova, mijenjanje imena gradova, mijenjanje prefiksa je zaista skandalozno. U svakoj normalnoj političkoj zemlji takav čin bi bio skandalozan, a kod nas je dobio ovjeru najviših sudskih instanci. To je potpuni gubitak elementarne ljudske logike i jednu krajnje poremećenu politiku’’, naglašava Kebo-

Jasno je da je cilj svega da se najprije u glavama ljudi, a zatim i tehnički promijeni oblik države smatra Kebo:

‘’Vi imate tu jednu buldožersku politiku koja ide i briše sve te prefikse, odnosno briše znamenje jedne države i onda dođe i kaže evo vidite da narod neće, da ali postoje buldožeri koji su to uradili u ime naroda i koji su onda servirali narodu takvu politiku poslije koje je narod ostao potpuno siromašan. Sasvim je svejedno u kojem gradu žive, odnosno s kakvim imenom grada kad je on danas potpuno osiromašen, potpuno opljačkan i bez ikakve nade i šanse da i on i njegovi nasljednici, odnosno djeca, u narednih 30 do 40 godina okuse makar mrvu normalnog života. Eto to je rezultat kad se politika bavi time, a ne fundamentalnim stvarima, onda dobijete upravo to, prekrajanje imena i opustošenu državu.’’

Iz Ustavnog suda BiH objasnili su da su odluku o ukidanju prefiksa ‘bosanski’ u imenima nekih gradova u RS donijeli zbog Zakona o jedinstvenom matičnom broju Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona, koji moraju sadržavati samo jedno, važeće ime naselja.

Tako će iz ovog zakona biti izbrisani nazivi “Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”, “Bosanska Dubica”, “Bosanska Gradiška”, a umjesto njih navest će se novi; “Brod”, “Šamac”, “Novi Grad”, “Kozarska Dubica” i “Gradiška”.

Iz zakona o jedinstvenom matičnom broju, a kasnije sigurno i iz drugih propisa, brisat će se i naziv “Skender Vakuf”, jer se ta opština po aktualnim propisima u Republici Srpskoj sada zove “Kneževo”.

Osim ovih uklanjaju se i dvojna imena koja su nastala entitetskom podjelom prijeratnih opština.
XS
SM
MD
LG