Dostupni linkovi

Ministri o zagađenju iz Bosanskog Broda


Rafinerija u Bosanskom Brodu
Rafinerija u Bosanskom Brodu
Nitko ni u vlastima na državnoj razini ni na razini grada Slavonskog Broda nema ništa protiv gospodarskog razvoja u Bosanskom Brodu i Bosni i Hercegovini vezano za rekonstrukciju rafinerije u Bosanskom Brodu,, kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u hrvatskoj Vladi Branko Bačić nakon sastanka sa lokalnim vlastima u Slavonskom Brodu i građanskom inicijativom “Za čisti zrak”, a na temu zagađenja zraka zbog neispravnog rada rafinerije u Bosanskom Brodu. Međutim - ima jedno ali.

“Svi zajedno smo na današnjem sastanku zaključili da želimo da postavljeni standardi u radu rafinerije u Bosanskom Brodu omoguće zdrav i čist zrak stanovnicima Slavnonskog Broda i Brodsko-posavske županije, a samim time i stanovnicima susjedne države”
, kazao je Bačić.

Kako bi se kvalitetnije pratilo kvalitetu zraka koja je već dvije godine izuizetno niska, upravo zbog prekoračenih vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica, koje prema mišljenju zdravstvene struke mogu imati utjecaja na kardiovaskularni i respiratorni sustav, a mogu biti i kancerogene, građanska inicijativa “Za čisti zrak” zatražila je, a ministar Bačić prihvatio proširenje mreže mjernih postaja koje bi pratile razinu onečišćenja.

“Naš je zaključak da se pored postojeće mjerne postaje ovdje u Slavonskom Brodu ministarstvo obveže postaviti još jednu mjernu postaju koja bi bila pokretna, i koja bi mogla pratiti kakvoću i čistoću zraka na području čitavog grada i čitave županije, tako da ne budemo suđeni samo na podatke s ove jedine postojeće automatske mjerne postaje”
, naveo je ministar Bačić.

Izabran je proizvođač analizatora količine benzen u zraku, i uređaj bi trebao biti postavljen u roku od 4 mjeseca, a u roku od 20 dana postavit će se privremeni uređaj za mjerenje količine benzena. Između mjerne postaje i Državne uprave za spašavanmje uspostavit će se on-line veza pa će se u slučaju onečišćenja moći obavijestiti građane da se čuvaju, ali i bosanskobrodska rafinerija da ukloni uzrok onečišćenja.

Ekološke suglasnosti


“Naša inicijativa doista nije usmjerena protiv nikoga”
kazao je za naš radio i Vlado Prskalo iz građanske inicijative “Za čisti zrak.”

“Međutim, imamo mjerljive podatke da taj zrak ipak nije čist. Mi pokušavamo pomoći strukturama i sa lijeve i sa desne strane Save da pokušamo napraviti jedno kvalitetno rješenje da građani i Slavonskog Broda i Bosanskog Broda dišu čisti zrak , što očito po sadašnjim mjerenjima – nije!”
, naveo je Prskalo.

Hrvatska ipak nije do kraja bespomoćna oko zagađenja koja dolaze iz bosanskobrodske rafinerije. Bačić je najavio da će se Hrvatska aktiv
Ministar Bačić je najavio da će se Hrvatska aktivno uključiti u proceduru izdavanja ekološke suglasnosti za rafineriju u Bosanskom brodu.
no uključiti u proceduru izdavanja ekološke suglasnosti za rafineriju u Bosanskom Brodu, bez koje proizvodi iz te rafinerije ne mogu ući na tržište Europske unije.

U utorak je održan i dvosatni sastanak ministra Bačića sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine u Bosanskom Brodu, a najavljeno je da će takvi sastanci ubuduće biti redoviti.

Ministar Bačić zatražio je od uprave bosanskobrodske rafinerije i vlasti Republike Srpske da dostave hrvatskoj strani podatke o modernizaciji rafinerije i procesu izdavanja okolišne dozvole.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević založio se za što skorije potpisivanje memoranduma o suradnji Hrvatske i BiH na zaštiti okoliša, priznajući da su parametri o razini zagađenja u Hrvatskoj mnogo stroži nego u BiH.

Time je posredno objašnjena i nelogična situacija u kojoj uređaji u Slavnonskom Brodu bilježe zagađenje zraka iz bosanskobrodske rafinerije, dok u BiH zagađenja – nema!
XS
SM
MD
LG