Dostupni linkovi

Borrell zaprijetio sankcijama EU libanskim političarima


Josep Borrell i Michel Aoun, Baabda, Liban (19. juni 2021.)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je 19. juna oštro kritikovao libanske političare zbog odgoda u formiranju nove vlade, upozoravajući da bi Evropska unija mogla uvesti sankcije onima koju su odgovorni za politički ćorsokak u krizi zahvaćenoj zemlji.

Borrell je dao tu izjavu u predsjedničkoj palati u blizini Bejruta nakon sastanka s predsjednikom Michelom Aounom. To je njegov prvi sastanak tokom dvodnevne posjete Libanu.

Borrellovi komentari došli su u jeku izvještaja u libanskim medijima da Francuska i EU zajednički sačinjavaju prijedloge o eventualnoj zabrani putovanja i zamrzavanja sredstava nekim političarima.

Borrell je kazao da libanski političari trebaju brzo formirati novu vladu, provesti reforme i postići sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom kako bi započeli s izvlačenjem njihove male zemlje iz paralizirajuće ekonomske i finansijske krize.

Borba za vlast između mandatara za premijera Saada Haririja s jedne strane, i Aouna i njegovog zeta Gebrana Bassila, koji predvodi najveći blok u parlamentu, s druge, pogoršala je krizu uprkos upozorenjima svjetskih čelnika i ekonomskih eksperata na tešku ekonomsku situaciju s kojom se suočava Liban.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG