Dostupni linkovi

Borrell kaže da se evropska budućnost ne može graditi dok se održavaju bliski odnosi sa Putinom


Josep Borrell, šef evropske diplomatije

Evropski šef diplomatije Josep Borrell pozvao je Srbiju da uskladi politku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom.

“Za mene kao visokog predstavnika i za moje kolege, evropske ministre, je jasno da održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Obe stvari, istovrmeno, nisu kompatibilne”, poručio je Borrell na kraju sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Na sastanku održanom 16. maja prilikom rasprave koja je posvećena regionu učestvovali su i ministri inostranih poslova iz šest zemalja regiona.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

“Biti neutralan danas u odnosu na rat u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je izvršila invaziju na drugu i stavljanje u isti džak ne pravi razliku između napadača i napada”, naglasio je Josep Borrell.

U radnom dokumentu koji je bio predmet rasprave među ministrima EU, a u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid, navodi se da se od Srbije očekuje da se izjasni oko svog strateškog izbora.

“Očekuje se da Srbija ne ostavlja nikakvu sumnju u svoj strateški izbor evropskih integracija i privrženosti vrednostima EU kako bi napredovala na putu pristupanja EU. Potrebna je puna posvećenost ubrzanim reformama u vezi sa EU, posebno u oblasti vladavine prava. Srbija je ključna za stabilnost i bezbednost u regionu”, navodi se u dokumentu.

XS
SM
MD
LG