Dostupni linkovi

SAD i EU dogovorile dodatni angažman na Zapadnom Balkanu


Američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken i visoki predstavnika EU Žozep Borelj (Josep Borrell)
Američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken i visoki predstavnika EU Žozep Borelj (Josep Borrell)

SAD i EU su se dogovorile, na sastanku visokog predstavnika EU Žozepa Borelja (Josep Borrell) za spoljnu politiku i američkog državnog sekretara Entonija (Anthony) Blinkena prošle sedmice u Vashingtonu, da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je u sredu (20. Oktobar) objavio Ured Evropske Unije za spoljne poslove.

Saopštenje je objavljeno dan nakon što je Evropska komisija odobrila paket proširenja i izveštaje o napretku za zemlje regiona uključene u proces.

“Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, što je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će ojačati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu,” ističe se u saopštenju i naglašava da pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom treba da počnu bez odlaganja,”

Borelj i Blinken su ukazali da su Evropska unija i Sjedinjene Države jedinstvene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija

“Veoma smo zabrinutosti zbog jačanja retorike kojom se podstiču podele u BiH.

Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracija u EU - uključujući i relevantne reforme,” ističe se u saopštenju i dodaje da su EU i SAD spremni da olakšaju ove korake.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Vašington i Brisel naglašavaju važnost dijaloga uz posredovanje EU.

“Nakon napetosti na severu Kosova poslednjih sedmica, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost,” saopšteno je nakon sastanka Borelja i Blinkena.

EU i SAD pozdravljaju i podržavaju angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ponavljajući da je neprihvatljivo nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim predstavnicima vlasti.

Zajednička izjava usledila je nekoliko dana nakon što je Borelj nazvao jednostranom akciju kosovske policije u borbi protiv krijumčarenja u nekoliko gradova na Kosovu, uključujući i na severu.

Kada je reč o Crnoj Gori, Vašington i Brisel pozivaju sve političke snage da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana o sprovođenju neophodnih reformi kako bi se ostvarile njihove nade o budućnosti unutar EU, navodi se u saopštenju nakon sastanka visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

XS
SM
MD
LG