Dostupni linkovi

Krišto poručila da NATO ostaje prioritet i novog Vijeća ministara BiH


Očekuje se potvrda imenovanja Borjane Krišto
Očekuje se potvrda imenovanja Borjane Krišto

Kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Borjana Krišto poručila je da će se odlučno zalagati za približavanje BiH članstvu u NATO i Evropskoj uniji (EU).

Krišto je jedini kandidat za šefa Vijeća ministara BiH, poziciju koju u predstojećem četverogodišnjem mandatu treba popuniti osoba iz hrvatskog naroda.

Predložila ju je njena stranka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Kandidatura je prošla sve zakonskom predviđene provjere institucija, pa je naredni korak formalno imenovanje.

To u četvrtak treba obaviti Predsjedništvo BiH, a konačnu potvrdu nakon toga treba dati Zastupnički dom parlamenta BiH.

Borjana Krišto postala je kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara na osnovu koalicionog sporazuma koji su postigli HDZ, blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Sporazum je zasnovan na dokumentu u kojem se ne navodi ništa o perspektivi članstva BiH u NATO-u.

To je podstaklo kritike iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da je time napravljen nedopustiv ustupak Dodiku koji se protivi ulasku BiH u NATO. Smatraju da će s novom vlašću biti blokirani procesi bitni za približavanje punopravnom članstvu u Alijansi.

Čelnici "osmorke" te su kritike odbacili, a sada je i Krišto potvrdila kako članstvo u NATO-u ostaje među najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetima na kojima će se angažovati kao buduća premijerka.

"Politički predstavnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom razdoblju poduzeli su konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u", navela je Krišto za agenciju Fena.

Kazala je kako se zalažu za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uslova postavljenih pred BiH.

XS
SM
MD
LG