Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Multifunkcioner sa astronomskom zaradom


Borislav Bijelić
Dok pola miliona nezaposlenih građana BiH čeka na biroima posao koji vjerovatno neće dobiti, pojedini zvaničnici obavljaju po nekoliko funkcija, za njih primaju petocifrene naknade, a rade na rubu ili mimo zakona, sa katastrofalnim rezultatima poslovanja.

Eklatantan primjer je Borislav Bijelić koji se nalazi u upravljačkim strukturama nekoliko preduzeća Republike Srpske i kojeg je entitetska Vlada nedavno smijenila sa mjesta predsjednika Komisije za reviziju privatizacije. Možda bi taj gest Vlade RS bio za pohvalu, da dio javnosti ne smatra kako je to, zapravo, nagrada - jer vlast Bijelića nije suočila sa krivičnim gonjenjem.

Obrazloženje Vlade RS za smjenu Borislava Bijelića s mjesta predsjednika Komisije za reviziju privatizacije bilo je “nespojivost njegovih funkcija kao predsjednika Komisije i direktora privatne firme”. Privatna firma je Urbanistički zavod RS, na čijem čelu je Bijelić nešto više od godinu dana, dok je Komisijom za reviziju privatizacije predsjedavao više od tri godine.

Opozicija u RS kaže da nije slučajno što je Vlada reagovala nakon dužeg vremena - javnost odavno traži Bijelićevu ostavku, a nedavna pompezno saopštena smjena rezultat je njegovog višegodišnjeg javašluka, lijepo upakovanog u vladin izraz “nespojivost funkcija”. Opozicionari ipak smatraju da je smjenom Borislava Bijelića Vlada RS bacila tek dimnu bombu. Član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić:

„Kad su vidjeli da je vrag odnio šalu i da to neće moći i da će se ta Pandorina kutija otvoriti, onda se pokušava spasiti situacija i da se smanji šteta biće žrtvovan Bijelić. Zato se nigdje ne spominje procesuiranje - nego smjena.“

Funkcije vrijedne 15.000 konvertibilnih maraka


Prema nezvaničnim informacijama, Borislav Bijelić je do smjene s mjesta predsjednika Komisije za reviziju privatizacije mjesečno primao oko 15.000 konvertibilnih maraka naknade po osnovu različitih funkcija. Nakon što je smijenjen, Bijelić danas obavlja “samo” četiri funkcije. Direktor je Urbanističkog zavoda, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina i član Upravnog odbora kompanije Medicinska elektronika.

Uz sve to, Bijelić stiže da predaje i dva predmeta na jednom privatnom fakultetu u Banjoj Luci. Zbog njegovog neuspjeha na svim frontovima, i Savez sindikata RS zatražio je da podnese ostavku - ali na sve funkcije koje obavlja. Generalni sekretar Saveza Velka Odžaković:
Direktor Urbanističkog zavoda RS Borislav Bijelić odlučio je nedavno da otpusti 44 radnika te institucije zbog, kako je objasnio, nedostatka posla i teške finansijske situacije.


„Da bude u upravi ili na čelu tako značajnih preduzeća ili komisija jedna osoba, pa prosto to je nemoguće, taman da ne znam koliko radi, da ima kakve kvalitete i kakvo znanje, a pogotovo što su rezultati nikakvi, da ne kažem šta gore, u svim tim preduzećima.“

Direktor Urbanističkog zavoda RS Borislav Bijelić odlučio je nedavno da otpusti 44 radnika te institucije zbog, kako je objasnio, nedostatka posla i teške finansijske situacije. Posebna pikanterija u cijeloj priči je činjenica da je Bijelić kao predsjednik Komisije za reviziju privatizacije svojevremeno ukazivao na navodne zloupotrebe upravo u privatizaciji Urbanističkog zavoda. Ubrzo potom je postao njegov direktor i od tog preduzeća je dobio stan.

Opozicija: Iza svega stoji Vlada

Borislava Bijelića posljednjih dana nemoguće je dobiti na telefon - na pozive obično ne odgovara, a i kada se javi, izjave ne daje jer je, kaže, na sastanku. Ne precizira u svojstvu koje od svojih brojnih funkcija: „Možda kasnije, na sastanku sam sada.“

Pažnju javnosti privukao je i slučaj Medicinske elektronike gdje je Bijelić član Upravnog odbora. Radnici Centra za medicinska istraživanja koji posluje u skopu Elektronike zatražili su svojevremeno da se ispita sporna prodaja tog preduzeća jednom banjalučkom biznismenu za svega 183.000 KM. Kao član upravnog odbora Medicinske elektronike Bijelić sada pregovara sa radnicima koji danima protestuju na ulici jer im je menadžment zabranio ulaz u prostorije.

Opozicija nema dilemu zašto je Bijelić još uvijek na tim funkcijama. Nenad Stevandić:

„Mi smo taoci dogovora SNSD funkcionera, dakle onih koji su uz skute predsjednika Vlade, i tajkuna, i oni uvijek imaju nekakvog posrednika između sebe koji im završava poslove. Znači, jedan od najočitijih primjera je Borislav Bijelić.“

Najveće kritike Bijelić je, ipak, zaradio kao predsjednik Komisije za reviziju privatizacije. Opozicija u RS tvrdi da je rad te komisije velika i skupa farsa koja je poreske obveznike koštala više od milion maraka. Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ponavlja da Vlada RS stoji iza svih Bijelićevih postupaka i da se zbog toga priča ne završava s njim:

„I ovdje više nije odgovornost ovog Bijelića nego onih koji su ga postavili, a postavila ga je Vlada RS, postavila ga je vladajuća koalicija, postavio ga je vladajući SNSD.“

Opozicija se pita čime je Borislav Bijelić zadužio vladajuće strukture, posebno predsjednika Vlade RS, kada mu se toleriše opstanak na brojnim funkcijama, a uz katastrofalne rezultate rada.

Iako se iz posljednjih poteza vlasti čini da Bijelić više ne uživa toliku podršku, opozicionari opominju da još niko ne govori o istrazi i procesuiranju. A u slučajevima kao što je Bijelićev, kažu u opoziciji, smjena je, zapravo, nagrada.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG