Dostupni linkovi

Slučaj pogibije Borisa Trajkovskog još nije zatvoren


Boris Trajkovski, Fotografija napravljena tokom jedne posete Radiju Slobodna Evropa
Boris Trajkovski, Fotografija napravljena tokom jedne posete Radiju Slobodna Evropa
I šest godina nakon tragične smrti predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog i osmorice ljudi iz njegove pratnje za makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ovaj slučaj još nije zatvoren.

Službeno, za pad aviona kod Mostara, u kojem je poginuo Trajkovski, kriva je posada aviona. Zašto je avion nađen tek 26 sati nakon nesreće, da li su spasilačke ekipe bile sprečene da dođu na mesto nesreće, nelogičnost oko stepena oštećenosti aviona i izgorelosti tela, glavna su pitanja koja se nakon tragičnog događaja ponavljaju u javnosti.

Ministarka Gordana Jankulovska je izjavila da sve dok postoji i najmanja sumnja i dok ne bude raščišćena i poslednja nejasnoća, ova avionska nesreća će biti otvoreni slučaj.

Istraga koju su vodili nadležni makedonski i bosanski organi je pokazala da su razlog za rušenje aviona propusti pilota prilikom prilaza mostarskom aerodromu u uslovima složenog meteorološkog stanja. Kasnije je bio odbačen zahtev makedonskog MUP-a za ponovno otvaranje istrage, sa obrazloženjem da je odluka donesena nakon sveobuhvatne analize.

U međuvremenu je Vlada formirala Mešovitu komisiju koja treba pribaviti nove činjenice i dokaze koji bi pomogli u kompletnom rasvetljavanju slučaja.

Nastavljanje istrage je zatražio i švajcarski poslanik u Evropskom parlamentu Andreas Gros, lični prijatelj pokojnog predsednika Trajkovskog. Na njegovu sugestiju prošlog oktobra je formirana i Anketna komisija u makedonskom Sobranju, koja je u svom izveštaju ohrabrila nadležne organe da nastave istragu sve do rasvetljavanja svih okolnosti avionske nesreće.

Anketna komisija smatra da bi Biro Parlamentarne skupstine Saveta Evrope trebalo da sagleda mogućnosti za proširenje mandata Andreasa Grosa za izradu dodatnog izveštaja u vezi navodno sumnjive pogibije Trajkovskog, a koji bi se odnosio na deo istrage koji je bio vođen u Bosni i Hercegovini, kao i na snage KFOR-a.

Najkrupnija pitanja koja treba dodatno ispitati, prema Anketnoj komisiji, su nelogičnosti oko nalaženja ostataka aviona 26 sati nakon nesreće. Zatim, kao što se navodi, treba ispitati tvrdnje da su pripadnici bosanske policije i spasilačkih ekipa bili sprečeni od predstavnika KFOR-a da priđu mestu nesreće, kao i nemogućnost ispitivanja pripadnika KFOR-a koji su bili u kontrolnom tornju kada je pao avion i druge detalje.

Na grobu Borisa Trajkovskog u Skoplju vence su danas položili najviši državni funkcioneri, porodica, prijatelji i građani.

Nema osnova za novu istragu

Danas su položeni i vijenci na mjestu pogibije Borisa Trajkovskog kod Mostara.

"Govoriti o modernoj Makedoniji na putu evropske integracije nezamislivo je bez pomena Borisa Trajkovskog"
, kazao je nakon polaganja vijenaca ambasador Republike Makedonije u BiH Remi Redžepi.

Trajkovski je bio veliki vizionar, patriota, ali i Evropljanin, naglasio je Redžepi. Za RSE je dodao da je i to, možda, jedan od razloga zbog kojeg se makedonska javnost i danas teško miri sa tragedijom u kojoj je, pored Trajkovskog, nastradalo njegovih šest najbližih saradnika, te dva člana posade:

„Zvanično je istraga zatvorena, ali pokrenuta je inicijativa od jednog prijatelja našeg bivšeg predsjednika iz Švicarske da on, ja sam tako nezvanično čuo, hoće da tjera ovu inicijativu do kraja.“


Inspektor federalne Direkcije za civilnu avijaciju Salko Begić, koji je bio na čelu međunarodne komisije za istraživanje uzroka pada predsjedničkog aviona, naglašava kako je na slučaju radilo 40 eminentnih stručnjaka iz BiH, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, Srbije i SFOR-a, te kako nema temelja za pokretanje nove istrage:

„Molim vas, greška je pilota. Predstavnici Makedonije, njihovi piloti, kapetani preslušavali su trake, sve što je snimano, razgovora, svega - ista konstatacija, isti zapisnik.“
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG