Dostupni linkovi

Tadić u dvodnevnoj poseti BiH


Boris Tadić, arhiva
Boris Tadić, arhiva
Predsednik Srbije Boris Tadić danas počinje dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, a prvog dana posetiće opštine Lubinje i Trebinje, kao i manastir Tvrdoš u Republici Srpskoj.

Kako je najavljeno, srpski predsednik sutra boravi u Mostaru gde će prisustvovati Sajmu privrede.

Vatroslav Vekarić, savetnik u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, u razgovoru za RSE program ocenio je da aktuelna diplomatska misija predsednika Srbije pokazuje da je na snazi otopljavanje odnosa u regionu.

„Nesumnjivo je reč o otopljavanju, nekoj vrsti relaksacije, o pokušaju da se nagomilani problemi i prepreke na neki način omekšaju. Mislim da su sve ove poslednje inicijative i događaji u vezi sa susretima na vrhu Hrvatska - Srbija, naročito signali koji iz Beograda dolaze u pogledu problema u BiH, nešto što sigurno doprinosi positivnom razvoju“, objašnjava Vekarić, ali ipak i napominje da „ne treba biti ni preterani optimista i očekivati čudo od svega“.

Ovoga puta Boris Tadić neće posetiti Sarajevo, a Vatroslav Vekarić smatra da bi takav „kontakt Sarajevo – Beograd“ bio od velikog značaja.

„Zašto tamo nije otišao – ne znam. Ne bih sada mogao da tvrdim da je to zaobilaženje neka naglašena želja da se Sarajevo kao takvo zaobiđe, vidite da ide u Mostar. Nemojmo biti nestrpljivi, možda će se i to desiti.“

RSE: Mislite li da slučajevi poput ovog sa Ejupom Ganićem onemogućavaju takvu opciju?

„Mislim da takvi slučajevi svakako ne idu u doprinos stabilizaciji prilika, ali nekako osećam da će se oni uskoro prevazići.To zaključujem na osnovu raznih signala koji dolaze s obe strane.“

Govoreći o sutrašnjem, drugom, susretu hrvatskog i srpskog predsednika, ali i mogućnosti povlačenja tužbe i kontratužbe, Vekarić pozitivno ocenjuje najave o povlačenju tih tužbi.

„Svesni smo da je povlačenje tužbi kompleksan postupak s obzirom na unutrašnjepolitičko stanje u obe zemlje, ali ukoliko se pođe od toga da se ciljevi obe strane reše, bez tužbi onda je to svavako put u dobrom pravcu“, objašnjava Vekarić.

******
Pročitajte i ovo:
Međusobne tužbe moguće riješiti vansudskom nagodbom
Josipović:O tužbama već na inauguraciji?
XS
SM
MD
LG