Dostupni linkovi

Ruski opozicioni lider Nemtzov na sudu zbog protesta


Boris Nemtsov
Požari koji su poharali Rusiju su pod kontrolom, no politička scena u toj zemlji prilično je užarena. Jedan od opozicijskih čelnika Boris Nemtzov u utorak je pred dva suda u Moskvi optužen da je pomogao održavanju protesta koje vlasti nisu dopustile.

Nemtsov, nekadašnji karizmatični zamjenik premijera, kojega je svojedobno Boris Yeltzin smatrao svojim naslijednikom žestoki je oponent premijeru Vladimiru Putinu i njegovoj administraciji.

Suosnivač ruskog pokreta Solidarnost uhapšen je u nedjelju kada je zajedno s oko stotinjak aktivista pokušao proći središtem Moskve noseći rusku zastavu.

Policija je, uz Nemtsova, uhapsila još dvadesetak ljudi, uključujući i uglednog borca za ljudska prava Leva Ponomaryova.
Nemtsov je optužen da nije poštovao policijske naredbe. Na jednom će sudu odgovorati za demonstracije od prije dva dana, a na drugom za demonstracije koje su održane prošloga mjeseca kada je također bio na kratko uhapšen

Obrazloženja policije za hapšenja opozicionara temeljila su se na tvrdnji da su demonstranti dobili pravo da održe protest na jednom mjestu, ali da se nisu smjeli kretati ulicama.

Neposredno nakon hapšenja, Nemtsov je u telefonskom razgovoru za ruski servis našeg radija, rekao da odluka o zaustavljanju protesta pokazuje mentalitet Putinove vlade.

"Za njih je ruska zastava simbol slobode, simbol ljudskog dostojanstva, simbol demokracije. Ustvari, oni mrze slobodu, preziru dostojanstvo, a demokraciju smatraju najvećom prijetnjom za njihovu vlast“, rekao je on.

Nemtsov je optužen da nije poštovao policijske naredbe. Na jednom će sudu odgovorati za demonstracije od prije dva dana, a na drugom za demonstracije koje su održane prošloga mjeseca kada je također bio na kratko uhapšen. Obje optužbe Nemtsov negira, ali bude li osuđen, prijeti mu visoka financijska kazna ili zatvor do mjesec dana.

Uhapšeni aktivisti Solidarnosti imali su namjeru pridružiti se drugom prosvjedu koji se održavao na Puškinovom trgu u centru Moskve. Oko dvije tisuće ljudi okupilo se na demonstracijama kojim su željeli iskazati svoje protivljenje izgradnji autoputa kroz šumu Khimki.

Već danima traju prosvjedi protiv uništavanja jedne od zaštićenih zelenih oaza na sjeverozapadu Moskve.

Vlasti su, što je bilo začuđujuće, najprije dozvolile okupljanje na Puškinovu trgu gdje se trebao održati i protestni koncert. No, onda su povukli dozvolu za održavanja koncerta i policija je zabranila muzičarima da unese razglas. Ipak, pojedini muzičari, među njima i veteran rocka Yury Shevchuk su pjevali bez mikrofona i samo uz akustične gitare.

Protekloga vikenda još je jedan protestni skup održan i to u Kalilingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru. Demonstranti, njih oko tri tisuće tražili su ostavku Vladimira Putina.
XS
SM
MD
LG