Dostupni linkovi

Tadić: Srbiju čeka politička nestabilnost


Bivši predsednik Srbije na dodeli nagrade u Briselu
Bivši predsednik Srbije na dodeli nagrade u Briselu
Neposredno pre ceremonije uručivanja Evropske povelje u Briselu, Boris Tadić je u kraćem razgovoru za RSE izneo svoje mišljenje o zastoju na evropskom putu Srbije, o tome da li je razlog u novim zahtevima EU prema Beogradu ili u problematičnoj orijentaciji nove vlasti koja se razotkriva najnovijim kontroverznim izjavama o Kosovu, o zločinima u devedesetim godinama, o odnosima u regionu, o tome na čemu zasniva uverenje da će se DS iduće godine vratiti na vlast i da li to važi i u slučaju da na njeno čelo dođe Dragan Đilas.

RSE:Da li, po Vašem mišljenju, EU zaoštrava svoj kurs prema Beogradu ili nova vlast nije dovoljno, nije iskreno proevropska pa zato ovi problemi na relaciji Beograd-Brisel?

Tadić: I jedno i drugo. EU se suočava sa teškoćama na unutrašnjem planu, to su teškoće ekonomske prirode, pre svega vezane za makroekonomsku politiku i konsolidaciju budžetskog deficita u skoro svakoj evropskoj zemlji, što proizvodi unutrašnje tenzije. To je ambijent koji nije naročito povoljan za izborni proces koji se očekuje u mnogim evropskim zemljama, pogotovo za stranke koje su na vlasti. Građanstvo u tim zemljama ne gleda sa oduševljenjem na proces proširenja, što se nije dešavalo devedesetih godina kada su, naročito posle 2000. mnoge zemlje primane u EU bez potpuno ispunjenih kriterijuma. To je imalo za posledicu zaoštravanje kriterijuma za zemlje koje tek pokazuju aspiracije za učlanjenje. Srbija je među njima. Sa druge strane, imali smo seriju potpuno neodgovornih izjava zvaničnika posle uspostavljanja nove vlasti u Srbiji . To se nije smirivalo od samog početka nove Vlade i ustoličenja novog predsednika. Dovodili su se u pitanje kriterijumi u tretiranju ratnih zločina, pa put Srbije prema EU stavovima da Srbija neće žuriti prema članstvu što je mimo svakih interesa građana Srbije, makar oni to i ne znali.

RSE: Što Srbiju vraća na devedesete godine, barem iz nekih domaćih i regionalnih vizura. Deo Srbije smatra da ste Vi lično odgovorni za preuzimanje vlasti od strane onih koji su odgovorni za ratove u 90-im. Prvo pomirenjem sa socijalistima, a onda kako je vođena cela priča sa naprednjacima.

Tadić: Da nije bilo pomirenja sa socijalistima, ne bi bilo Vlade 2008. godine i Srbija bi skliznula u jednu političku formu koja je više nego agresivna i koja sasvim sigurno ne bi vodila pomirenju u regionu, nego novim tenzijama. Da je Vladu formirala Socijalistička partija bez ikakvog uticaja Demokratske stranke, sa Srpkom radikalnom strankom koju je vodio Šešelj i u kojoj su njegovi zamenici bili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, uz Vojislava Koštunicu, Srbija danas ne bi imala ni status kandidata, region ne bi išao putem pomirenja. I svako ko tako tretira političke događaje zaustavio je stvarnost u jednom trenutku ne razmišljajući o konsekvencama. Tako da odbijam taj stav i smatram da nije ni previše mudar ni previše promišljen. Ali, sa druge strane, razumem i onaj deo javnosti koji nije u stanju da analizira političke procese, to je stvar stručnih ljudi i onih koji se bave politikom u užem smislu te reči.

RSE: Kako biste vi, da ste na vlasti, reagovali na zahtev za dobrosusedskim odnosima sa Kosovom i zahtevom za poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova. Brisel poručuje da to nisu novi zahtevi, da su oni još iz 2005. godine. Da li su oni vama isporučivani?

Tadić: Ne, nama je bio isporučen stav o dobrosusedskim odnosima u regionu, nikada formulacija o poštovanju teritorijalnog integriteta, što vodi ka priznanju nove države, odnosno entiteta. U svakom slučaju, to je jedan problem koji je trebalo rešavati drugačijim političkim sredstvima. Mislim da je trebalo govoriti, iskazivati drugačije političke stavove, a ne stavove o podeli Kosova.To je sasvim sigurno reakcija na neodmerene izjave naših zvaničnika.

RSE: Dobili ste visoko priznanje, ali na domaćem terenu vaši birači su vas kaznili na poslednjim izborima. Trenutno s eborite i na mestu lidera stranke. Gde vidite vašu ličnu odgovornost za takvu poziciju na domaćoj političkoj sceni?

Tadić: Pa obično se i događa da na međunarodnom planu određeni uspeh ne prati istovetna reakcija domaće javnosti. Nije to samo specifikum Srbije nego i mnogih drugih evropskih zemalja.
Medalja za toleranciju uručena je Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću 16. 10. u Briselu
Medalja za toleranciju uručena je Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću 16. 10. u Briselu
Što se tiče moje lične odgovornosti, više puta sam o tome već govorio i ona je nesumnjivo iskazana u samom rezultatu izbora i svako ko je na čelnoj funkciji mora da preuzme najveću odgovornost. Nezavisno je od tehničkog aspekta političkih izbora koji nemaju često baš previše veze sa čelnim ljudima, ali odgovornost svakako ide prema onima koji su najistaknutiji. S druge strane, ja jesam svakako pravio greške u domenu politike u Srbiji, često i u domenu kadrovske politike, ali na kraju, tu je bio jedan problem, sa kojim sam se svih ovih godina suočavao, odgovornost čak i za ono što nije u delokrugu mojih ustavnih nadležnosti je uglavnom išla u percepciji javnosti prema meni i to je prosto bila nerešiva stuacija – jedan potpuno pogrešan ali potpuno uvrežen stav o tome da sam upravljao ne samo kabinetom nego i Vladom nije imalo veze sa istinom, ali kad se bavite politikom ne možete opovrgavati ono što je opšte mesto jer onda izgleda da se pravdate. Ne pravdam se ni zbog čega. Radio sam svoj posao svom snagom. Tako ću i u budućnosti.

RSE: Izjavili ste poslednjih dana da će se DS vratiti na čelo Srbije iduće godine. Šta vas navodi na takvo uverenje? Da li je to predizborno obećanje u okviru stranačkih izbora?

Tadić: Nema nikakve dileme da vlada ima unutrašnje tenzije, da se ponaša na jedan način koji nije usmeren rešavanju problema građana, već pokušava na jedan način, političkim procesom koji je dosta zamagljen, a to je nesuštinskom borbom protiv korupcije iili organizovanog kriminala već manifestacijama te borbe, da skrene pažnju javnosti sa suštinskih problema. Oni dolaze, i proći će nekoliko meseci ovih nastojanja vlade koji proizvode mnogo efekata, a ne označavaju suštinska pomeranja ili promene našeg društva i moraće se odgovoriti na promene koje podrazumevaju nedostatak finansijskih sredstava građana, neinvestiranja u Srbiju, rešavanje makroekonomskih problema….

RSE: Računate li na razdor sadašnje koalicije?

Tadić: Nakon toga doći će do višeg nivoa političke nestabilnosti, a on je očit i ovog trenutka jer u vladi ne postoji nikakvo poverenje među njenim činiocima i mislim da je svakom građaninu više nego jasno da je dovoljan samo jedan ozbiljniji socijalni problem, a oni dolaze po prirodi stvari ne samo u Srbiji nego u svim evropskim društvima ,da će vlada pokazati nestabinost. To su okolnosti prema kojima ćemo imati najverovatnije ili nove izbore ili novu preraspodelu odnosa snaga u parlamentu.

RSE: A povratak Demokratske stranke predvđate bez obzira ko će je voditi – vi ili Đilas?

Tadić: Ja mislim da je Demokratska stranka suštinski jedina sposobna da menja srpsko društvo imajući u vidu personalni potencijal i uprkos greškama kojima je takođe bila ophrvana, a što se tiče DS da bi i suštinski menjala srpsko društvo, moje je uverenje da ona mora da bude stranka koja ima jasnu ideološku orjentacju i jasan cilj. Na tom insistiram na ovim izborima. Ne insistiram na sebi kao predsedniku DS stranke. Insistiram na misiji DS koja ne sme da bude promenjena, a postoji opasnost da se to desi.
XS
SM
MD
LG