Dostupni linkovi

Pomoćnik ministra Boris Milićević: Muškarac me jurio da me izbode


Milićević je inače dugogodišnji borac za prava LGBT osoba i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije
Milićević je inače dugogodišnji borac za prava LGBT osoba i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije

Pomoćnik ministra Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević objavio je na svom Tviter nalogu da ga je jedan muškarac u nedelju, 9. maja uveče, jurio da ga izbode nožem.

On je zahvalio novobeogradskoj policiji na brzom hvatanju počinioca, kao i susedima koji su im u tome pomogli.

„Muškarac me je jurio sinoć da me izbode nožem. Zahvaljujem se novobeogradskoj policiji na brzom hvatanju počinioca, kao i komšijama koje su im pomogle“, objavio je Milićević na na svom Tviter nalogu, uz fotografije službene beleške u kojoj se navodi da je napadnut dok je šetao psa.

Kako navodi, nepoznati muškarac ga je prvo gađao nekim predmetom, a zatim je izvukao nož i glasno rekao: „Sada ću da te zakoljem p*deru!“ i pojurio za njim.

Kako stoji u službenoj belešci, Milićević je uspeo da pobegne do svog stana i obavesti policiju koja je kasnije uhapsila napadača.


Milićević je inače dugogodišnji borac za prava LGBT osoba, i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera u Vladi koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, čiji je Milićević pomoćnik, navela je 3. marta da je Nacrt zakona o istopolnim zajednicama trenutno u očekivanju mišljenja eksperta Saveta Evrope koji će proceniti da li je taj predlog u skladu sa zabranom diskriminacije.

Prema Nacrtu Zakona, koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo u martu ove godine, ovaj pravni akt neće priznati istopolni brak, niti će istopolnim partnerima omogućiti usvajanje dece.

Zakon će istopolnim parovima dozvoliti registraciju partnerstva, kako bi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nemaju, poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 1. maja rekao da neće moći da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, jer je "dužan da štiti Ustav", koji brak definiše "kao zajednicu muškarca i žene".

Ministarka Gordana Čomić je ponovila da Zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč braku, i ne predviđa usvajanje dece.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG