Dostupni linkovi

Džonson ponovo u trci za lidera Konzervativne partije i premijersko mesto


Boris Džonson (na fotografiji) se, prema rečima državnog sekretara za Severnu Irsku Krisa Hitona Harisa, vraća u trku za lidera Konzervativne stranke i premijersku funkciju nakon ostavke Liz Tras.
Boris Džonson (na fotografiji) se, prema rečima državnog sekretara za Severnu Irsku Krisa Hitona Harisa, vraća u trku za lidera Konzervativne stranke i premijersku funkciju nakon ostavke Liz Tras.

Boris Džonson će ući u izbornu trku kako bi zamenio Liz Tras (Liz Truss) na mestu britanskog premijera, izjavio je u nedelju, 23. oktobra Kris Hiton Haris (Chriss Heaton Harris), državni sekretar za Severnu Irsku, prenosi Rojters.

Hiton Haris je u izjavi za Skaj Njuz (Sky News) rekao da bivši premijer ima podršku zastupnika dovoljnu da pređe prag od neophodnih 100 glasova.

Na pitanje da će se Džonson kandidovati, Hiton Haris je rekao:

"Da, mislim da hoće".

Nakon što je Tras podnela ostavku 20. oktobra, potencijalni kandidati za novog premijera počeli su da lobiraju kako bi tokom vikenda osigurali dovoljno nominacija za ulazak u trku za vođstvo pre isteka roka u ponedeljak, 24. oktobra.

Mogućnost povratka Džonsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Za pojedine konzervativne zastupnike Džonson je pobednik glasanja, za druge je toksičan i pitanje je može li uveriti desetine zastupnika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može ujediniti stranku.

U trci za vodeću poziciju među konzeravtivcima i premijersko mesto je i britanski bivši ministar finansija Riši (Rishi) Sunak. On je u nedelju 23. oktobra potvrdio da želi da zameni Liz Tras, prenosi Rojters.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je velika zemlja, ali se suočavamo sa dubokom ekonomskom krizom", naveo je Sunak na Tviteru.

Na crtu Džonsonu i Sunaku staće Peni Mordon (Penny Mordaunt), koja je u prethodnoj trci za čelnu poziciju konzervativaca izgubila od Tras.

Ona je 23. oktobra negirala navode da je razgovarala sa Džonsonom o povlačenju iz izborne trke.

"Veoma sam uverena u napredak koji ostvarujemo. Kažem vam da sam u ovom kako bih pobedila", izjavila je Mordo za BBC.

Liz Tras je podnela ostavku nakon samo 44 dana na dužnosti ušavši u istoriju kao premijerka sa najkraćim mandatom.

Ona je nakon podnošenja ostavke novinarima rekla da je na dužnost došla u vreme "velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti". Takođe je navela da ne može ispuniti ono za šta je izabrana, zbog čega podnosi ostavku.

Na mestu premijera Velike Britanije Tras je početkom septembra zamenila Borisa Džonsona, koji je bio primoran da ode nakon turbulentne godine, koju su obeležili skandal sa zabavom u kancelariji premijera za vreme lokdauna i strogih mera usled pandemije COVID-19.

XS
SM
MD
LG