Dostupni linkovi

Borelj: EU da razmotri zaplenu zamrznutih ruskih deviznih rezervi za obnovu Ukrajine


 Šef spoljne politike EU Žozep Borelj
Šef spoljne politike EU Žozep Borelj

Evropska unija bi trebalo da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova obnove Ukrajine posle rata, rekao je šef spoljne politike bloka Žozep Borelj (Josep Borrell) u intervjuu za Fajnenšel tajms (Financial Times).

EU i njeni zapadni saveznici ograničili su međunarodne rezerve ruske centralne banke otkako je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu, akcije koju Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Borel je rekao da bi bilo logično da EU uradi ono što su Sjedinjene Države uradile sa imovinom centralne banke Avganistana nakon što su talibani preuzeli tu zemlju.

"Imamo novac u našim džepovima i neko mora da mi objasni zašto je to dobro za avganistanski novac, a nije dobro za ruski novac", rekao je Borel.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško rekao je da Boreljova inicijativa predstavlja "potpuno bezakonje" i da će naštetiti Evropi ako bude usvojena.

"One (mere) će zadati udarac samim Evropljanima, savremenom finansijskom sistemu i potkopati poverenje u Evropu i Zapad uopšte", rekao je Gruško kako je prenela novinska agencija RIA.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara podstakla je zapadne zemlje da uvedu najteže sankcije u modernoj istoriji Rusiji i poslovnoj eliti Moskve, što je ruski je predsednik Vladimir Putin označio kao objavu ekonomskog rata.

XS
SM
MD
LG