Dostupni linkovi

Borell izjavio da EU mora ozbiljno da shvati Putinovu nuklearnu pretnju


BELGIUM – European Union foreign policy chief Josep Borell addresses the special session to debate its response to the Russian invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium March 1, 2022
BELGIUM – European Union foreign policy chief Josep Borell addresses the special session to debate its response to the Russian invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium March 1, 2022

Evropska unija (EU) mora ozbiljno da shvati pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borell (Josep Borrell).

Borelj je 24. septembra, u intervjuu za BBC, ocenio da je rat dostigao "opasnu tačku".

Izjava Borelja dolazi u vreme kada Rusija počinje delimičnu mobilizaciju i sprema se da pripoji četiri ukrajinske oblasti gde se pod kontrolom Kremlja održavaju referendumi o pripajanju Rusiji.

"Svakako je ovo opasan trenutak zato što je ruska vojska priterana u ćošak, a Putinova reakcija - pretnja da upotrebi nuklearno oružje, jako je loša", rekao je Borelj.

U obraćanju naciji ranije ove nedelje Putin je rekao da njegova zemlja ima "razno razorno oružje" i da će "upotrebiti sva raspoloživa sredstva koja su joj na raspolaganju", dodajući da "to nije blef".

"Kad ljudi kažu da to nije blef, morate da ih shvatite ozbiljno", rekao je Borelj.


Borelj je odbacio navode da su zalihe oružja u EU niske i rekao da Unija mora da nastavi da pruža vojnu pomoć Ukrajini kao i da primenjuje ekonomske sankcije protiv predsednika Putina i njegovih saveznika i da sprovodi diplomatsku aktivnost.

Putin je suočen sa porazima na bojnom polju, sa ruskim snagama potisnutim u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Putinove snage su u lošem položaju, slažu se analitičari, a Borelj je za BBC rekao da mora da se dođe do "diplomatskog rešenja" koje čuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"Inače, mogli bismo da završimo rat, ali nećemo imati mir i imaćemo još jedan rat", rekao je Borelj.


On je priznao da je porast cena energenata izazvan sukobom zabrinjavajući.

Visoki predstavnik EU pozvao je Putina da odigra svoju ulogu u postizanju rešenja putem pregovora, dodavši da je "potrebno dvoje za tango".

"Svako ko je otišao u Moskvu u Kremlj da razgovara sa Putinom vratio se sa istim odgovorom 'Ja (Putin) imam vojne ciljeve i ako ne dobijem te vojne ciljeve nastaviću da se borim'. To je svakako zabrinjavajući smer, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu", rekao je Borelj.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, nazivajući to "delimičnom mobilizacijom". Ukaz je izazvao proteste, dok građani beže iz zemlje kako bi izbegli slanje na front.

To dolazi nakon brze kontraofanzive u kojoj Ukrajina kaže da je uzela više od 8.000 kvadratnih kilometara (3.088 kvadratnih milja) nazad od ruskih snaga.

Montirani referendumi pod kontrolom Kremlja o pridruživanju Rusiji održavaju se od 23. do 27. septembra u četiri okupirana ukrajinska regiona. Ukrajina je to osudila kao pokušaje aneksije i izvestila da naoružani ruski vojnici idu od vrata do vrata i prikupljaju glasove, preteći i zastrašujući građane.

Ukraine, Regions in Ukraine where the referendum is taking place, map, September 2022
Ukraine, Regions in Ukraine where the referendum is taking place, map, September 2022

XS
SM
MD
LG