Dostupni linkovi

Borci u RS skeptični da će Vlada ispoštovati obećano


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu uveče po hitnom postupku Zakon o
izmjenama i dopunama zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica
poginulih boraca.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca obezbijediće se mjesečna novčana primanja borcima od prve do pete kategorije mlađim od 60 godina koji su izgubili garantovani penzijski osnov po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Prema Zakonu, Vlada će za njegovo provođenje obezbjediti sredstva u iznosu od 6 miliona i 700 hiljada konvertibilnih maraka. Ovo se razlikuje za blizu 2 miliona i 300.000 maraka od sporazuma koji je potpisan sa Boračkom organizacijom RS.

Poslanik Srpske demokratske stranke Radovan Pašić sumnja da će Vlada ispoštovati sve što je obećala bivšim borcima:

''Ako je zakon jači, a logično je da je jači od sporazuma, onda će borci dobiti 6 miliona i 700 hiljada KM, neće dobiti kako to piše u sporazumu 9 miliona KM.''

Premijer RS Aleksandar Džombić kaže da se razlika od 2 miliona i 300 hiljada
maraka pojavila zato što u zakon nisu mogli biti uvršteni i korisnici porodičnih penzija poginulih boraca.

Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
''Ova dva miliona i 300 ne mogu da uđu u novi Zakon o pravima boraca zato što ne pripadaju tu, nego će se rješavati uredbom i oni će biti sigurno riješeni i biće sredstva obezbijeđena iz Vlade RS'', pojašnjava Aleksandar Džombić.

Pravo na porodičnu penziju biće moguće, prema riječima ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Petra Đokića, tek nakon usvajanja posebnog socijalnog programa. Korisnika porodičih penzija ima 7419.

''Radi se o tome da ćemo za tu kategoriju socijalnim programom obezbediti novčanu nadoknadu. Dakle, ukupno se radi o 17.419 korisnika koji su ranije bili u Zakonu o penzijskom osiguranju i imali su garantovani osnov koji više ne postoji u tom zakonu'', kaže Džombić.

Prepreka i MMF

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić nije ubijeđen da će Vlada i izmjenama Zakona o pravima boraca moći primiriti nezadovoljstvo boračke populacije.

''Po našoj procjeni, ukupno 40.000 korisnika je dobilo umanjene penzije zato što im je ukinut status garantovane penzije, a istovremeno nisu dobili odgovarajuću naknadu kroz borački dodatak na mjesečnom nivou. Znači, određen im je borački dodatak maksimalno 70 maraka, a ljudi su gubili po 250-300 maraka penzije. Niko ne može dobiti potpunu naknadu onog što je izgubio i nezadovoljstvo će i dalje biti izraženo i veliko'', kaže Čavić.

Upravo protesti bivših boraca širom RS po stupanju na snagu Zakona početkom ove godine zbog umanjenih penzija bili su i razlog zbog kojeg se Vlada RS odlučila na izmjene Zakona o pravima boraca koji je usvojen u decembru prošle godine.

U opoziciji tvrde da novca za sve obećano borcima nema.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić čak ne vjeruje da će entitetska Vlada moći isfinansirati i nove obaveze.

''Mi mislimo da se neće ovo moći radit jer se RS generalno nalazi u ekonomskoj situaciji koja je više nego očajna.''

Osim loše ekonomske situacije ali i njenih procjena u ovoj godini jedan od problema za provođenje ovog zakona biće i pregovori koji se vode sa MMF oko novog finansijskog aranžmana, smatra ekonomistica Svetalana Cenić.

''i jedno i drugo ukazuje da para neće biti. Ako se nadao neko da će biti više punjenja u budžet treba prvo pogledati budžet, šta kaže, koliko je to namenjeno, budžet ima snagu zakona. Znači, stavka koja je namenjena za finansiranje, za grant za nešto bez rebalansa ne može se praviti neka gimnastika. A drugo, kakvo je stanje privrede sada i koliko je povećan broj nezaposlenih, pad industrijske proizvodnje i svega ostalog, to uopšte ne daje neku sliku ili nadu da će para biti više'', navodi Svetalana Cenić.

S druge strane, premijer Džombić kaže da nema nikakvog osnova za bilo kakve špekulacije i da će se sredstva obezbjediti relokacijom sredstava u budžetu.

''Nikakvih problema neće biti u smislu da se oni obezbijede i da se isplate.''

Da li će svi oštećeni borci u RS biti zadovoljni znaće se kada počnu isplate po novom zakonu u maju mjesecu.
XS
SM
MD
LG