Dostupni linkovi

Zajednički let borbenih aviona SAD i Japana


Deo japanske vazdušne odbrane, arhivska fotografija

Japanske i američke snage izvele su zajednički let borbenim avionima iznad Japanskog mora kao odgovor na takođe zajednički let bombardera Rusije i Kine u vreme dok je predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden (Joseph Biden)boravio u Tokiju, saopštilo je u četvrtak, 26. maja japansko Ministarstvo odbrane.

"Zajednički let Japana i SAD imao je za cilj da potvrdi kombinovane sposobnosti japanskog SDF-a i američkih snaga i dodatno ojača japansko-američku alijansu. Da bi odgovorili na bilo kakvu hitnu situaciju, preduzimamo maksimalnu spremnost", saopštio je štab japanskih snaga za samoodbranu.

Let je obavljen nekoliko sati nakon što je Severna Koreja ispalila tri projektila, među kojima i interkontinentalnu balističku raketu, nakon posete Bajdena Aziji.

Tokom posete je američki predsednik potvrdio podršku Seulu i Tokiju zbog nuklearnih pretnji Pjongjanga. Rakete su ispaljene u pravcu Japanskog mora i pale su u vode izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Kineski i ruski strateški bombarderi izveli su u utorak zajedničke letove u blizini Japana u vreme dok je Bajden razgovarao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i kolegama iz Indije i Australije o alijansi "Kvad", indo-pacifičkoj bezbednosnoj i ekonomskoj koaliciji protivteže rastućem uticaju Kine u regionu.

Kineski bombarderi H-6 pridružili su se ruskim TU-95 iznad Japanskog mora i preleteli iznad Istočnog kineskog mora, ali nisu narušili japanski vazdušni prostor. Ruski izviđački avion Il-20 primećen je kako leti pored severne japanske obale.

Kinesko-ruski zajednički let predstavlja "povećan nivo provokacije" i pretnju za "Kvad", saopštilo je u utorak japansko Ministarstvo odbrane.

U zajedničkom letu Japana i SAD učestvovalo je osam ratnih aviona sa sedištem u Japanu, među kojima su po četiri američka lovca F-16 i japanska F-15.

XS
SM
MD
LG