Dostupni linkovi

Borbe u Libiji se nastavljaju, Zapad razmatra odgovor




Mirjana Rakela

Borbe između snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju i pobunjenika se nastavljaju.

Iako Gadafi tvrdi da drži pod kontrolom situaciju sve je očitije da je izgubio istočne djelove zemlje.

Istodobno, Međunarodni krivični sud razmatra mogućnost podizanja optužnice protiv Gadafija zbog ubijanja vlastitih sunarodnjaka.

Na granici prema Tunisu izbjeglička kriza poprima sve veće razmjere. Washington prati situaciju i kako se naglašava za sada ni jedna opcija nije isključena, uključujući i primjenu zone zabrane leta.

Timothy Garton Ash u tekstu objavljenom u londonskom “Gardianu” postavlja pitanje intervenirati ili ne u Libiji.

Prezirem svakoga koji promatra kako Gadafijevi avioni napadaju gradove, ubijaju ljude, a ne postavljaju barem legitimno pitanje da li bi vanjske sile trebale intervenirati kako bi se spriječilo daljnje ubijanje Libijaca, piše Garton Ash.

On ističe da postoji niz oblika intervencije – ne samo vojna, već i ekonomski i diplomatski pritisak, pomoć nezavisnim medijima i grupama, obučavanje ljudi na nenasilne akcije i slično. Sve te druge forme, Zapad je u posljednjih tridesetak godina premalo koristio na Bliskom istoku, podsjeća autor.

S obzirom na stanje na terenu, analitičari smatraju da je teško očekivati da opozicijske snage imaju takve vojne mogućnosti da slome Gadafijeve pristaše koje i dalje kontroliraju Tripoli.

Činjenica da ni jedna strana nema snagu za punu pobjedu mogla bi značiti da Libija ulazi u dugotrajan i iscrpljujući gradjanski rat.

Zona zabrane letova

Pokušaji postizanja mirovnog dogovora među staranama su neizvjesni.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa izjavio je da se razmatra plan koji je predložio venezuelanski predsjednik Hugo Chavez.

Prema navodima Al Jazeera, Gadafi i Moussa su prihvatili plan koji bi uključio predstavnike Latinske Amerike, Evrope i Bliskog istoka da posreduju u mirovnim pregovorima.

No, opozicijski lideri na istoku Libije ne žele pregovarati ni o kakvom planu, osim o onom koji bi značio odlazak Gadafijevog režima.

Glavni tužilac međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Okampo, Pariz, 13. jul 2010.
Glavni tužilac Međunarodnog krivičvnog suda Luis Moreno Ocampo u intervjuu “El Paisu” je rekao da će podići optužnicu protiv Gadafija i još 15 visokih dužnosnika njegova režima zbog zločina protiv čovječnosti.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da je Washington spreman pomoći u istrazi o kršenju ljudskih prava i napadima na civilno stanovništvo.

No, Washington još uvijek nema stava oko primjene zone zabrane leta na što poziva Vijeće sigurnosti UN. Ministar obrane Roebrt Gates:

“Dopustite mi da budem jasan i iskren. Zona zabrane letova počinje napadom na Libiju kako bi se uništila njena zračna obrana. Tek nakon toga naši avioni mogu letiti nad Libijom bez straha da će biti oboreni”.

U svom jučerašnjem nastupu na televiziji Gadafi je kazao da uđu li u sukob SAD i NATO savez, tisuće i tisuće Libijaca će umrijeti, a drugi Vijetnam će početi.
XS
SM
MD
LG