Dostupni linkovi

Borba protiv korupcije ponovo posvađala vlast i MANS


Vanja Ćalović na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, 26. oktobar 2011.
Vanja Ćalović na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, 26. oktobar 2011.
Sjednicu Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije obilježilo je razmatranje izvještaja, koji pojedini članovi ocjenjuju kao zastario i besmislen, ali i duel člana Komisije, direktorke nevladine organizacije MANS Vanje Ćalović i predsjedavajućeg Duška Markovića.

Razlog konfrontacije članice Nacionalne komisije Vanje Ćalović i Markovića, bilo je Markovićevo sugerisanje članovima komisije da odbiju inicijative direktorke MANS-a da se Komisija bavi eventualnom povezanošću funkcionera tajne policije i kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića sa organizovanim kriminalom.

"Prvo bih u načelu pokušala da dam obrazloženje ovih inicijativa", kazala je Ćalović.
Ćalović: Meni se čini da Nacionalna komisija ima vrlo težak zadatak da pokaže svu svoju ozbiljnost kada je u pitanju organizovani kriminal na najvišim nivoima a posebno onaj dio koji se odnosi na uvezivanje pojedinaca iz državnih institucija.

"Moram da vam kažem da sam veoma obučen kada su u pitanju procedure", odgovorio je Marković.

"U redu, hvala vam. Onda je bolje da čujemo vaše mišljenje o nečemu što sam ja podnijela prije nego što čujemo šta sam ja to podnijela", rekla je Ćalović.

Konflikt koji je obilježio dosadašnji tok sjednice Nacionalne komisije za praćenje realizacije akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala počeo je obrazloženjem predsjedavajućeg Duška Markovića da Komisija nema nadležnosti da se bavi iniciranim pitanjima: veza funkcionera tajne policije sa glavešinama organizovanog kriminala, prisustvu pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost na svadbi odbjeglog Safeta Kalića koji je u Srbiji označen kao glavni snabdjevač zloglasnog zemunskog klana narkoticima i eventualnoj povezanosti kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića sa organizovanim kriminalom.

"Jedino što Nacinalna komisija može da uradi jeste da od tužilaštva zatraži informaciju da li je do sada provođena istraga o poslovima i vezama Branislava Mićunovića sa organizovanim kriminalom. Takođe, što se tiče CD svadbe Kalića treba konstatovati da tužilaštvo već ima ovaj materijal a da komisija nema nadležnosti da utvrđuje vezu funkcionera ANB sa šefovima organizovanog kriminala", kazao je Marković.

Pred Nacionalnom komisijom ozbiljan zadatak

S obzirom na to da je Marković rekao da komisija nema nadležnost da preispituje konkretne slučajeve, već rad državnih organa, direktorka MANS-a je reagovala rekavši da ona to nije ni tražila, već da smatra da Komisija treba da obezbijedi koordinaciju državnih organa koji treba da se bave ovim pitanjima.

Duško Marković na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, 26. oktobar 2011.
Duško Marković na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, 26. oktobar 2011.
"S obzirom na to da ste gospodine Markoviću vi u tom periodu bili direktor ANB-a i vi imali niz aktivnosti koje su bile usmjerene, makar ono što smo javno vidjeli, na zataškavanju činjenica sa toga snimka a ne otkrivanju tih činjenica, ja opet razumijem da vi sada na ovoj novoj poziciji ne želite da se to pitanje ponovo otvara. Meni se čini da ova Nacionalna komisija ima jednu obavezu i vrlo težak zadatak da pokaže svu svoju ozbiljnost kada je u pitanju organizovani kriminal na najvišim nivoima a posebno onaj dio koji se odnosi na uvezivanje pojedinaca iz državnih institucija, u ovom slučaju najosjteljivije državne institucije – Agencije za nacionalnu bezbjednost. Dakle, njihovo eventualno povezivanje sa vrhovima organizovanog kriminala u zemlji i u regionu", ocijenila je Ćalović.

Nacionalna komisija neće postati mjesto na kom ćemo vršiti kontrolno saslušanje direktora policije, državnog tužioca i predsjednika Komisije, rekao je Marković:

"Ako govorite o konfliktu interesa o uspostavljanju ili o vezama sa pojedinih članova Nacionalne komisije sa organizovanim kriminalom onda imate konretne podatke oko toga. To nemojte da radite jer neke konstatacije mogu da vrijeđaju članove komisije. Mi smo ovdje ravnopravni. Kada budemo promijenili sistem i kada budemo u tom sistemu obavezni da dolazimo na kontrolno saslušanje u MANS onda ćemo se veoma predano posvetiti toj obavezi, ako nam ona bude nametnuta."

MANS-ove inicijative su odbijene jer se odnose na konkretne slučajeve, ali je prihvaćeno da se raspravlja o slučaju paljenja automobila dnevnika Vijesti, što je nakon reakcije Vanje Ćalović koja je pitala u čemu je razlika kada i to predstavlja konkretan slučaj, Duško Marković objasnio da se tu ne pominju ničija imena.

Pošto se usvajanje dnevnog reda okončalo, prešlo se na prvu tačku dnevnog reda - usvajanje Izvještaja o realizaciji akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za prvo polugodište, koji je od strane dijela opozicije i nevladinog sektora ocijenjen kao besmislen jer se ne odnosi na, u međuvremenu, inoviran akcioni plan.

Izvještaj koji sadrži mnoštvo statističkih podataka o koordinacijama, razmjenama podataka, mjerama, metodologijama, prezentirala je predstavnica Uprave za antikorupciju Marina Mićunović koja je rekla da"struktura drugog izvještaja ne odstupa od strukture prvog".

"Najvažniji rezultati za navedeni period istaknuti su u zaključku izvještaja za svaku od oblasti definisanih Akcionim planom", kazala je Mićunović.
XS
SM
MD
LG