Dostupni linkovi

Borba protiv korupcije i dalje prioritet


Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i šef delegacije EU u RH Paul Vandoren na skupu o korupciji i medijima, 24. siječanj 2012.
Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i šef delegacije EU u RH Paul Vandoren na skupu o korupciji i medijima, 24. siječanj 2012.
Borba protiv korupcije i dalje je prva na popisu zadaća, poručio je voditelj delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren na konferenciji “Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije“. Od silne borbe protiv korupcije na visokom nivou zaboravilo se na onu uličnu, a tu će najbolji lijek biti reforma državne uprave, poručeno je sa skupa.

Medijski rat protiv korupcije pokušava se spriječiti na sve moguće načine, upozorila je potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva (HND) Ana Raić Knežević na konferenciji „Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije".
Voditelj Delegacije Europske komisije Paul Vandoren: Očekuju se i preventivne i represivne mjere, očekuju se istrage, postupci i presude.

„Na žalost, moram ovdje primijetiti kako ćemo možda u skorije vrijeme i mi sami postati sve više žrtve korupcije. Jer, nije tajna da se novinarima u posljednje vrijeme nudi novac da ne izvještavaju o korupcijskim slučajevima. Hrvatsko novinarsko društvo nastavit će inzistirati na objavljivanju baš svih imena baš svih vlasnika medija, na odgovornosti javnih medija i na objektivnosti i otvorenosti što su je dužni zadržati te – zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske – štititi kolege koje su zbog svog angažmana u otkrivanju korupcije, ali i ostalih društvenih problema došli u nemilost“, poručila je ona.

Voditelj Delegacije Europske komisije Paul Vandoren pozvao je na snažniju ulogu odgovornih i slobodnih medija u osvještavanju i otkrivanju korupcije u Hrvatskoj, dodavši kako su i u Europskoj uniji štete od korupcije enormne. On je kazao kako je borba protiv korupcije i dalje prva na popisu zadaća, i tu Europska unija očekuje dalji napredak.

„Očekuju se i preventivne i represivne mjere, očekuju se istrage, postupci i presude,“ naglasio je.

„Što se tiče tih triju grupa mjera, najviše očekujemo – presude,“ kazao je.

Jedna noga na kočnici

Na tragu ocjene Ane Raić-Knežević kako je dobar dio borbe prošle Vlade protiv korupcije bio u izravnoj funkciji završetka pregovora o članstvu u Europskoj uniji, novinar Crne kronike riječkog „Novog lista“ Sergej Abramov nada se u izjavi za RSE da se ta praksa neće ponoviti.

Sergej Abramov na konferenciji o medijima i korupciji, 24. siječanj 2012.
Sergej Abramov na konferenciji o medijima i korupciji, 24. siječanj 2012.
„I pritom se jedna noga držala na kočnici, pa je rezultat toga bila nekakva ograničena borba protiv korupcije. Bili smo i svjedoci toga da je dobar dio političkih osoba osumnjičen za korupciju i kazneno progonjen tek nakon što su izbačeni iz stranke. Ja se toplo i iskreno nadam da se takve stvari više neće događati, odnosno da stranke i osobe na pozicijama političke moći neće više štititi svoje suradnike“, poručio je Abramov.

Komentator „Večernjeg lista“ Tihomir Dujmović kaže za RSE kako ima dojam da je medijsko praćenje borbe protiv korupcije bilo prilično vezano uz nedavne izbore.

„Ne razumijem zašto mediji više ne prate – na onaj način na koji su činili ranije – suđenje Sanaderu? Mene jednako zanima i pred 6 mjeseci i danas kako je ta perverzna pljačka izvršena! Manje se govori o korupciji – čini mi se da se na neki način zastalo. Mi svi znamo da korupcije ima i kod desnih i kod lijevih i kod srednjih, praktično u svim strankama i pitanje je dakle razine njihove involviranosti. Nisam siguran da smo u tom segmentu otišli do kraja“, ocjenjuje Dujmović.

Novinarka Crne kronike zagrebačkog „Večernjeg lista“ Ivanka Toma kaže za RSE kako se od silnog bavljenja najvišim razinama korupcije zaboravilo na onu najprisutniju – uličnu!

„Korupcija je sveprisutna, posebno u svim državnim službama. Dakle, samo je za nadati se da će nova vlast učiniti državne službe efikasnima i na taj način smanjiti one koruptivne preduvjete koje imamo u društvu“, istaknula je ona.
XS
SM
MD
LG