Dostupni linkovi

Borba protiv korpucije bez konkretnih rezultata


(Performans MANS-a protiv korupcije: "Sanaderatizacija")

Esad Krcić

Dan zasijedanja Evropskog savjeta koji odlučuje o daljem napretku Crne Gore ka učlanjenju u Evropsku uniju, poklopio se sa Međunarodnim danom borbe protiv korupcije koji je obilježen i u Crnoj Gori.

Zvanična Podgorica konstantno, zbog tog problema, trpi kritike Brisela, a sa njima se podudaraju i ocjene dijela javnosti koje traži konkretne rezultate kojih za sada - nema.

Način obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, najbolja je ilustracija stanja u ovoj oblasti u Crnoj Gori.

Kao što ni ove godine nema konkretnih rezultata po pitanju hapšenja, procesuiranja i presuda za korupciju na visokom nivou, tako je i sama konferencija za novinare, koju je organizovala Uprava za antikorupcijsku inicijativu, umjesto autentične prezentacije konkretnih rezultata u ovoj oblasti, više ličila na reprizu prošlogodišnje,
kada su predstavnici Uprave i Vlade, govorili o"papirnatom", statističkom i medijskom"napretku" zemlje u borbi protiv korupcije.

Međutim, karakteristično za događaj ove godine je bilo dvostruko direktno prozivanje potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića.

Prvo je to učinio ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer dok je podsjećao da će Crna Gora biti prva koja će predpristupne pregovore sa EU početi vladavinom prava.

"Danas, nakon zvaničnog obavještenja koje će uslijediti vidjećete da su države članice doživjele takav pristup kao jedno osiguranje da će se vrijednosti iz oblasti vladavine prava poštovati i u budućnosti. To znači da
moramo da nastavimo sa ovakvim, napornim radom zato potpredsjednik Vlade Marković još mora da radi jako sa svojim timom", kazao je Maurer.

Direktorka NVO MANS Vanja Ćalović je rekla da je sigurna da Crna Gora ulazi u period kada će borba protiv organizovanog kriminala i korupcije postati prioritet, te da dolazi čas kad će i korumpirani pojedinci iz vrha sistema završiti u zatvoru.

Ćalović je iskazala razočarenje reprizom prošlogodišnje konferencije za novinare, dodajući da je od potpredsjednika Vlade Duška Markovića očekivala da će govoriti o konkretnim rezultatima.

"Čini mi se i da je gospodin Marković primjer čovjeka koji je napredovao zato što su, umjesto da se bore protiv organizovanog kriminala u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, nekadašnjem zloglasnom DB- u, čiji je on bio šef, njegovi službenici išli na svadbe onih za koje danas tvrdimo da se bave organizovanim kriminalom. Ja sam zbog toga očekivala da će se retorička transformacija danas konkretizovati i da ćemo od gospodina Markovića čuti neka imena i neke konkretne stvari", kazala je Ćalović.

Ćalović: Zarobljena država

Direktorka Uprave za antikorupciju Vesna Ratković je govorila o 70-ak posto"realizovanih i djelimično realizovanih mjera", kao i o pokrenutoj reklamnoj kampanji. Nakon više godina izrade i realizacije strategija i akcionih planova, Ratković je rekla da će se sad pristupiti izradi procjene rizika u podložnim oblastima, u koje je ubrojila: obrazovanje, zdravstvo, urbanizam...

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je učinjen važan iskorak u borbi protiv korupcije, a tu je istakao novi Zakon o krivičnom postupku, međunarodnu saradnju i set takozvanih antikorupcijskih zakona.

"Kao odgovorna vlast koaj ne bježi od problema mi pokušavamo da uspostavimo sistemski odgovor na korupciju idući u pravcu preobražaja društvene svijesti i institucionalne reforme", naglasio je Marković.

Performansom ispred zgrade Vlade, koji je zapravo bio alegorijska predstava rasparčavanja Crne Gore od strane pojedinaca bliskih vlasti, iz podzemlja i krugova stranih investitora, NVO MANS je pokušala da skrene pažnju da društveni i državni interes nije glavni kriterijum pri donošenju važnih državnih odluka, već isključivo lični interesi raznorodne interesne grupe.

Naslov"Sanaderatizacija" je aluzija na nedavnu reakciju bivšeg premijera Mila Đukanovića koji je na pomen crnogorske potrebe za procesuiranjem korumpiranih pojedinaca iz vlasti, popularno nazvan - sanaderizacija, rekao da je Crnoj Gori zapravo potrebna deratizacija političkih miševa. Tokom performansa, grupa
Vanja Ćalović na performansu o korupciji, Podgorica, 9. decembar 2011.
Vanja Ćalović na performansu o korupciji, Podgorica, 9. decembar 2011.
muškaraca i žena maskirani crnim fantomkama su sjedeli za tri stola na kojima je bilo oružja, droge i alkohola.

Tortu na kojoj su bili iscrtani mapa i grb Crne Gore su rasparčali, uz sugestije ko želi južni, a ko sjeverni dio. Usput su nazdravljali pićem koje je posluživao konobar sa nadimkom koji nije slučajno izabran. Ruski investitori, kriminalci i pojedinci bliski vlasti su ispijali viski koji im je lično servirao konobar koji se odazivao na nadimak Igi.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović je rekla da je ova NVO performansom u petak poručila da je za Crnu Goru neophodno da se počne sa donošenjem odluka u opšte-društvenom interesu i to u institucijama sistema, a ne u tajnim centrima moći.

"Poruka današnjeg performansa je da je Crna Gora jedna zarobljena država u kojoj se odluke donose van institucionalno i ključne odluke se donose u korist interesa pojedinaca a ne građana, i da će proces evropskih integracija sigurno donijeti neke promjene i dovesti do toga da imamo konkretne pojedince koji će završiti u zatvoru", naglasila je Ćalović.

Kraj performansa je bio u skladu sa nazivom. Sanaderatizacija je izvršena tako što je iz obližnje zgrade istrčalio nekoliko mladića sa prskalicama za voće koji su simbolično počeli da zaprašuju maskirane lopove nadute od konzumiranja torte zvana Crna Gora.

Loši momci su, glavom bez obzira, pobjegli u obližnji ulaz iz kog su ulicu očajnički posmatrali kroz rešetke.
XS
SM
MD
LG