Dostupni linkovi

Boračke porodice iz RS tužiće državu BiH Strazburu


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila je da će do kraja septembra podnijeti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba i procesuiranju ratnih zločina nad Srbima. Podršku za pokretanje tužbe imaju i od institucija ovog bh. entiteta.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović kaže da se tužba još nalazi u fazi pripreme, ali vjeruje da će ona do kraja septembra biti predata Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Do sada smo dobila izjave i punomoć 223 porodice koje su potvrdile svoju odlučnost za pokretanje ove tužbe pred Sudom u Strazburu, jer su ranije prošle sve pravosudne instance u BiH, uključujući i Ustavni sud BiH“, kaže Mitrović.

„Uglavnom je u završnoj fazi prikupljaje svih dokumenata. Ostaje još da se iskonsultujemo sa advokatom, koji će nam biti pravni zastupnik, u koja forma ponomoći, ovlšatenja porodica treba, kako bi to bilo prihvatljivo za Strazbur. Ostala dokumentacija je već prikupljena i ona je na stručnoj ekspertizi. Očekujemo da ćemo vrlo brzo imati konačan odgovor, formu, sadržaj da bi se to dostavilo Strazburu", pojašnjava Mitrović.

Osnovni motiv tužbe je, prema riječima Mitrovića, da se pokrenu procesuiranja za ratne zločine počinjene nad Srbima i da porodice nestalih iz Republike Srpske dobiju odgovor o sudbini njihovih nestalih članova.

Ukoliko se dobije pozitivan odgovor od Evropskog sudu za ljudska prava u Strazburu, Mitrović vjeruje da će porodice poginulih iz Republike Srpske zatražiti i odgovarajuću materijalnu naknadu od BiH:

„Ali primarna su ova dva – za odgovore gdje su nestali članovi i za procesuiranje ratnog zločina, što dosad nije urađeno, iako ima obilje materijalnih dokaza, očito iz opstrukcije Tužilaštva, projektovanog načina procesuiranja ratnih zločinaca, ali tu ulazimo u drugo obrazloženje, tumačenje ponašanja Tužilaštva i Suda BiH", kaže Mitrović.

U pokretanju ove tužbe Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske imaće i podršku institucija ovog bh. entiteta, što je potvrdio i predsjednik NS RS Igor Radojičić:

„Radi se u pravnom smislu o terminu koji se zove prisilni nestanak. To je kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i Povelje UN-a. Države su dužen da onemoguće prisilno nestajanje i da omoguće pravo na život svim licima, Ako se desi nestanak osobe, države su dužne da učine sve da se isti pronađe i da se eventualno odgovorni za prisilno odvođenje i nestajanje ili ratni zločin procesuiraju. U ovom momentu sve od tih ingerencija su na nivou BiH – Institu za nestale, Sud i Tužilaštvo, pa i Ustavni sud sa apelacionom nadležnošću. Iscrpljeni su pravni lijekove za mnoge pred domaćim institucijama, i ono što slijedi je tužba porodica i organizacije, uz naše razumijevanje i podršku koja im bude potrebna, protiv države BiH za nepreduzimanje mjera za pronalaženje nestalih i za neprocesuiranje utvrđenih ili počinjenih ratnih zločina", naveo je Igor Radojičić.

S obzirom da Sud u Strazburu ima velki broj predmeta iz BiH, te na dosadašnju praksu, Mitrović ne vjeruje da će se se ova tužba razmatrati prije 2014. godine:

„Mi znamo u slučajevima Maktoufa i ovih drugih da je to bilo nekoliko godina. Ja se nadam da neće biti usporavanja procesa zato što su u pitanju srpske žrtve rata koje se u ovom broju prvi put šalju. Možda je bilo ponekog pojedinačnog slučaja, ja ne znam, ali očekujem da će pravda biti potvrđena na toj najvišoj evropskoj instanci", kaže Mitrović.
XS
SM
MD
LG