Dostupni linkovi

Bor: Krivična prijava protiv direktora kineskog Ziđina zbog zagađenja


Kineska kompanija je krajem prošle godine kupila Rudarsko-topioničarski basen Bor
Kineska kompanija je krajem prošle godine kupila Rudarsko-topioničarski basen Bor

Organizatori protesta protiv zagađenja vazduha u Boru podneli su krivičnu prijavu protiv kompanije Srbija Ziđin Bor Koper (Serbia Zijin Bor Copper), koju smatraju odgovornom za prekomerno zagađenje iz pogona topionice bakra.

Kineska kompanija kupila je krajem prošle godine Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, a organizatori protesta navode da je povećana koncentracija štetnih isparenja i čestica u tom gradu počela upravo kada je novi kineski vlasnik povećao obim proizvodnje.

U prijavi koja je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru navodi se sumnja da je direktor Ziđina Long Yi počinio krivično delo zagadjenje životne sredine.

Krivična prijava podneta je i protiv gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koji se terete za krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine.

Prijavu su tužilaštvu zajednički podneli organizatori protesta Irena Živković, predsednica gradskog odbora opozicione Stranke slobode i pravde, opozicioni odbornik u Skupštini Bora Saša Stanković, Marko Janjić iz udružnja građana „Izbor postoji“ i Vladimir Stojičević iz udruženja „Glasno za omladinu“.

U obrazloženju se navodi da je u periodu od januara do novembra 2019. godine na teritoriji Bora i okoline došlo do prekomernog zagađenja vazduha u nivou opasnog po zdravlje ljudi, odnosno da je zagađenje prešlo pragove tolerancije.

Pozivajući se na monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine na dva merna mesta za period avgust – septembar, navodi se da je u pojedinim vremenskim intervalima u septembru izmerena koncetracija sumpor dioksida i do 2.000 mikrograma po metru kubnom, dok je u avgustu koncentracija arsena bila i do 200 puta preko granice tolerancije.

U Boru je poslednjih nekoliko meseci održano više protesta protiv zagađenja.

Protest u Boru: Hitno smanjite zagađenje vazduha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Gradonačelnik Milikić je do sada u nekoliko navrata organizovao sastanke sa predstavnicima kompanije Ziđin kako bi se zagađenje zaustavilo.

Ziđin je u ranijem saopštenju naveo da je nasledio loše stanje u RTB-u, te da će preduzeti mere novim ulaganjem kako bi se zagađenje zaustavilo.

XS
SM
MD
LG