Dostupni linkovi

Bonusi ujedinili opoziciju i vlast


Poslanici crnogorske skupštine, ilustrativna fotografija
Dok se crnogorskim građanima sve više tanji budžet novim nametima, njihovi predstavnici u parlamentu ne libe se da osim redovnih plata u sve težoj ekonomskoj krizi primaju i extra naknade za rad u Anketnim odborima i radnim tijelima. Ponavlja se staro pravilo da dubok jaz između vlasti i opozicije nestaje kad god stanu u red pred državnom kasom.

Iako su im u skupštinskim klupama i u javnim istupima usta pune socijalne demagogije i brige za sve dublje osiromašenje i socijalno raslojavanje, za crnogorske poslanike problem nastaje kada empatiju i solidarnost sa građanima koji i dalje pritežu kaiš, treba da potvrde u praksi.Tako su, osim redovnih poslaničkih plata koje se isplaćuju u rasponu od 1.200 do 1.700 eura, za ekstra rad ekstra i nagradjeni. Paradoks je da su oni koji su učestvovali u radu Anketnog odbora koji se bavio aferom “snimak” , a čiji je epilog samo usvajanje tehničkog izvještaja o tome da li je bilo zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe, dobili po 1.000 eura. U isto vrijeme poslanici koji su avgust proveli na sjednicama Radne grupe, koja se bavila izbornim zakonodavstvom, dodatno su plaćeni sa 250 eura. To znači da je njih 12-oro za jul primilo više od 2.500 eura, dok su onima koji su u isto vrijeme bili i u Anketnom odboru i u Radnoj grupi na račune slilo ni manje ni više nego 3.000 eura. Među njima je Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore koja je jedina od pozvanih poslanika prihvatila da na tu temu govori.

“Ne treba zaboraviti da su kolege i iz Anektnog odbora i iz Radne grupe maksimalno bile angažovane i da je to bio veliki napor. Žalosno je što u Anketnom odboru nije došlo do kvalitetnog izvještaja,što je spriječila nespremnost Demokratske partije socijalista.”

Pozitivna, čija je Jasavić poslanica, odlučila je da njen skupštinski honorar podijeli materijalno ugroženima. U tome, dodaje Jasavić, nema nikakve demagogije niti političkog marketinga.

“To je već tradicija u Pozitivnoj da sve ono što dobijemo kao naknadu u vidu plate ili posebnog honorara, jedan dobar dio raspoređujemo za socijalno ugrožene “.

Ostali članovi Anketnog odbora koji se bavio aferom “snimak“, a koje smo pozvali ili nijesu podizali slušalicu ili nijesu bili spremni da o toj temi govore. Očigledno se još jednom pokazalo da partijske razlike i međusobni animoziteti brzo padnu u vodu kada se treba dogovoriti o raspodjeli državnog novca.Tako misli i Boris Raonić iz Gradjanske alijanse.

“Više nego očigledno je da je svaka politička borba borba za interes i borba za pozicije, a veoma malo je borba za opšte dobro i ovo je samo još jedan primjer. Javnost bi trebalo da bude do kraja upoznata i da se ovaj slučaj rasvijetli do kraja i da vidimo da li su svi poslanici uzeli taj novac ili je možda neko i odbio i tako pokazao da drugačije razmišlja kada je riječ o bavljenju politikom”.

Vuk Maraš
Vuk Maraš
Vuk Maraš iz Nevladine organizacije MANS kaže kako su pare za rad u Anketnom odboru i Radnoj grupi nezakonito isplaćene i da je to redovni rad poslanika za koji ne bi trebalo da dobijaju nadoknadu, tim prije što se na slučaju Anketnog odbora pokazao kao neefikasan i neučinkovit.

“To vam je priča kao o onim državnim preduzećima, kada su ljudima koji su bili na čelu gubitaša isplaćivani bonusi. Možemo apsolutno govoriti o nezakonitom isplaćivanju sredstava i neko ko je donio takvu odluku treba da snosi primarnu političku odgovornost. Na kraju vidjećemo kakav će biti stav poslanika. Vjerujem da će oni u Anketnom odboru, koji znaju da posao nije završen, taj novac vratiti Skupštini, pa onda neka se vidi ko je u parlamentu odgovoran prema novcu građana, a ko ne.”

Sve to loša je poruka građanima u vremenu kada se uvode novi porezi i kada se govori o novim mjerama štednje, zaključuje Boris Raonić.

“Rasipaju se sredstva i o tome govori još jedan podatak. Kada su naši aktivisti tokom ljeta obišli parking parlamenta nijedno službeno vozilo, osim jednog poslanika SNP nije bilo parkirano. Svi su bili korišćeni u privatne svrhe”.
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG