Dostupni linkovi

"Bombe" koje koče pravosuđe


Palata pravde u Nišu
Palata pravde u Nišu

Iako bi neko pomislio da su sve češće dojave o postavljenoj bombi u sudu u vezi sa postupcima zbog kriminala, statistika je dosta šarena. Pored dojava koje nisu rasvetljene najčešće su zapravo one koje se tiču parnica - i to brakorazvodnih.

Veliki broj nervoznih ljudi ispred Suda, sudije, njihovi pomoćnici i saradnici po susednim kafićima - skoro su siguran znak da je Palata pravde u Nišu ispražnjena zbog dojave o bombi.

Po evidenciji Višeg suda u Nišu od početka godine je zgrada evakuisana 13 puta, od toga pet puta u maju, a čak četiri puta u poslednjih sedam dana.

Osnovni javni tužilac Saša Đokić, u čijoj nadležnosti je istraga o tim incidentima, kažu da je pre svega teško ući u trag onima koji prijave bombu, ali da je u situacijama u kojima su počinioci otkriveni uglavnom reč o banalnim razlozima.

“Prijavi 21. decembra da je podmetnuta bomba, pa 26. januara, dakle dva puta, a ne dolazi zato što se razvodi sa ženom, da bi se otkazala ta ročišta”, navodi primer Đokić.

Za otkrivanje onih koji, na sreću, samo lažno dojavljuju da je u zgradi suda bomba, često je potrebna i sreća. Koristeći pri-pejd kartice za mobilne telefone ili telefonske govornice "šaljivdžije" često izmaknu pravdi. Ipak, ima slučajeva kada ni sreća ne pomaže.

“Došli iz Aleksinca ovde u park ispred Suda. Prethodno je jedan od njih našao telefon na česmi. Tuđ telefon, nisu ni znali čiji je. Onda su došli, odavde javili ‘postavljena je bomba’, pa se javili još dva tri puta, a imali su krivično suđenje. I nakon toga su nastavili da koriste telefon i po tome ih je policija našla”, kaže tužilac.

Borica Mitić
Borica Mitić

Dojave o bombi, kaže viši tužilac Borica Mitić, veoma komplikuju rad nekoliko institucija - od suda, preko tužilaštva, a zatim i advokata, često i zatvora.

“Veliki problem sa lažnim dojavama bombe u Palati pravde u Nišu je pre svega odlaganje glavnih pretresa, s druge strane odlažu se i zakazane istrage koje se po novom Zakoniku o krivičnom postupku, znači odlažu sve unapred zakazane procesne radnje, saslušanja osumnjičenih, odnosno ispitivanje svedoka”, kaže viši tužilac Borica Mitić.

Posledica je, kaže advokat Marko Krstić, odlaganje suđenja na po nekoliko meseci.

“Posledice se odražavaju na svako ročište koje je tog dana zakazano u sudu u tom smislu ako je ročište već započeto, ono mora da se prekine i odloži, a ako nije ni došlo do njega ročište se neće ni držati jer je zabranjen ulaz u zgradu dok sve te provere traju i ročište će se zakazati u nekom narednom periodu, što znači za nekih par meseci”, kaže Marko Krstić.

Inače, da ovo nije praksa samo u Nišu pokazuju i podaci iz Novog Sada i Beograda, gde gotovo da ne prođe dan bez dojave o bombi.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG