Dostupni linkovi

Desetine mrtvih, stotine povrijeđenih u seriji eksplozija u Bagdadu


Bombaški napadi u Bagdadu
Bombaški napadi u Bagdadu
Najmanje je deset eksplozija pogodilo Bagdad u četvrtak ujutro. Prema lokalnim izvorima poginulo je najmanje 57 osoba, a ozlijeđeno blizu 200. Nove su napetosti rezultat rastućeg neslaganja izmedju šiitskih i sunitskih političara, nakon što su se američke trupe povukle iz Iraka.

Jutro u Bagdadu obilježavaju sirene kola hitne pomoći. Portparol Ministarstva zdravlja Tarik Zijad je izjavio da je u bombaškim napadima poginulo više od 60 ljudi.

Očito koordinirani napadi dolaze samo nekoliko dana nakon što se i posljednji američki vojnik povukao iz Iraka i usred rastućih napetosti izmedju šiitskih i sunitskih političara.

Još rano ujutru nije bilo potpuno jasno tko stoji iza napada, iako su ciljevi bili uglavnom šiitska naselja.

"U 7:15 automobil bomba se zabio u zgradu Komisije za ujedinjenje", priča jedan je od svjedoka eksplozija Firas Džamil.

Iračka Vlada u previranjima je od kad je ove sedmice izdana potjernica za sunitskim potpredsjednikom Tarikom Hašemijem kojeg se sumnjiči za terorizam.

Povređeni u bombaškim napadima u Bagdadu
Povređeni u bombaškim napadima u Bagdadu
Premijer Nuri al-Maliki, Šiit, u srijedu je zahtijevao od kurdskih vlasti da predaju Hašemija koji se skriva na sjeveru te autonomne pokrajine.

"Od naše braće u Kurdskoj Vladi tražimo da preuzmu odgovornost i osumnjičenog izruče pravdi. Svako pomaganje pri bjegu, može stvoriti probleme. Ne želimo da kurdske vlasti posreduju za nekoga koga traži pravosudje. Politizacija tog pitanja je neprihvatljiva", rekao je Al-Maliki.

Hašemi inače niječe sve optužbe.

Nasilje koje je pogodilo Irak u četvrtak najteže je od 15. augusta ove godine kada je u napadu na 17 iračkih gradova ubijeno 74 ljudi, a više od 200 ranjeno.

Jačaju strahovanja da je ovo samo uvod u žešće sukobe na rovitoj političkoj sceni i povratak sektaških svađa u Iraku.
XS
SM
MD
LG