Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravlja RS-a: Dovoljno zaštitne opreme i testova na korona virus


Vozilo hitne pomoći, Banja Luka
Vozilo hitne pomoći, Banja Luka

Sve bolnice u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska snabdjevene su potrebnom zaštitnom i medicinskom opremom, laboratorije se kontinuirano snabdijevaju potrebnom količinom testova, a rad bolnica je reorganiziran u korist jačanja kapaciteta COVID odjeljenja, saopćeno je u subotu, 17. oktobra iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Stručno-operativni tim za specifične zadatke zaštite i spašavanja Ministarstva održao je u Banjoj Luci 121. sastanak na kojem je razmatrana trenutna epidemiološka situacija i porast broja oboljelih u Republici Srpskoj. Sastanku je prisustvovao ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić.

Stručno-operativni tim kontinuirano prati stanje u zdravstvenom sistemu Republike Srpske s aspekta jačanja kapaciteta COVID bolnica radi adekvatnog zbrinjavanja pacijenata, saopćili su iz Ministarstva.

Apelira se na provođenje mjera zaštite, koje su na snazi.

„Podsjećamo da su na snazi zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se tiču obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru, ako nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu s uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Upozoravamo da su u cilju sprečavanja širenja virusa korona zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizirana okupljanja“, saopćili su.

Iz Ministarstva podsjećaju da je na snazi i zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije po kojem su jedinice lokalne samouprave, odnosno gradski i općinski krizni štabovi dužni da u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere.

Korona virus na nekim površinama opstaje i do 28 dana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

XS
SM
MD
LG