Dostupni linkovi

Bolničarka koja je snimila mučne prizore Mariupolja, oslobođena iz ruskog zarobljeništva


Julija Pajevska
Julija Pajevska

Ukrajinska bolničarka koja je snimila prizore žrtava u bici za luku u Mariupolju, oslobođena je nakon tri mjeseca provedena u ruskom zarobljeništvu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij nije iznio detalje kada je najavio oslobađanje Julije Pajevske, poznatije pod nadimkom Tajra.

Rekao je samo da je oslobođena i da je već kod kuće.

Ruski mediji pokušali su je prikazati kao ekstremnu nacionalistkinju, što je opis koji njena porodica i prijatelji opovrgavaju.

Na snimku koji je prokrijumčaren iz Mariupolja vidi se kako Pajevska i njene kolege bolničari brinu o ranjenim ukrajinskim i ruskim vojnicima, navodi Associated Press (AP) koji je zaprimio taj video.

Supruge branilaca Mariupolja pobijaju tvrdnje o vezama sa nacizmom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Osamdesetodnevna opsada Mariupolja, tokom koje je ubijeno na hiljade civila i vojnika, a veći dio grada uništen, završila se predajom ukrajinskih snaga sredinom maja.

Pajevska je privedena zajedno sa kolegom 16. marta, istog dana kada je od zračnih udara uništeno sklonište unutar mariupoljskog pozorišta, ubivši pritom, kako se navodi, na stotine ljudi. Ukrajina i Zapad su Rusiju okrivile za ovaj napad.

Julija Pajevska je AP-u predala snimke od 256 gigabajta zabilježene kamerom koju je držala na glavi, a iste je 15. marta iz grada odnio novinar koji ih je sakrio u tampon.

"Danas mogu objaviti da smo uspjeli osloboditi Tajru iz zatočeništva... Zahvalan sam svima koji su radili na postizanju ovog rezultata. Tajra je već kod kuće. Nastavit ćemo raditi na tome da sve vratimo", rekao je Zelenskij 17. juna.

Ukrajinska vlada je zatražila oslobađanje Julije Pajevske, bivše članice ukrajinskog međunarodnog sportskog događaja za ranjene, povrijeđene i bolesne ratne veterane.

Vlada je tvrdila da se Julija kao bolničarka nije borila i da je Rusija ne može držati kao ratnu zarobljenicu prema međunarodnim ugovorima koji postavljaju standarde za humanitarni tretman zarobljenika.

Ruski mediji u izvještajima je opisuju kao pripadnicu bataljona Azov, jedinice ukrajinske vojske koja vuče korijene u krajnjoj desnici. AP nije pronašao dokaze za tu tvrdnju, i citirao je njene prijatelje i kolege koji kažu da Julija nema veze sa tim bataljonom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu, rekavši da želi "denacifikovati" i "demilitarizovati" svog bivšeg sovjetskog susjeda.

U žestokom ratu koji je uslijedio, UN navodi da je više od 4.500 civila ubijeno, a skoro 5.600 je ranjeno. Hiljade boraca je takođe ubijeno ili ranjeno na obje strane.

Više od 13 miliona ljudi napustilo je domove, podaci su UN-a.

Borbe su se prebacile sa područja oko glavnog grada Kijeva na istočne regije u kojima separatisti koje podržava Rusija drže velike dijelove teritorije.

Zapad je na invaziju odgovorio uvođenjem sankcija Moskvi i isporukom oružja Ukrajini, ali direktno ne interveniše u ratu protiv Rusije, nuklearne supersile.

Izvor: AP, BBC

XS
SM
MD
LG