Dostupni linkovi

Boljšoj će koristiti šminku 'crno lice' uprkos kritikama o rasnoj neosjetljivosti


Baletna predstava Bajadera prvi put je izvedena 1877. godine.
Baletna predstava Bajadera prvi put je izvedena 1877. godine.

Komentar američke balerine koja kritikuje upotrebu šminke "crno lice" u ruskoj baletnoj predstavi potaknuo je raspravu na društvenim mrežama i privukao pažnju ruskih medija.

Ruski Boljšoj teatar rekao je da se neće promijeniti način izvođenja baletne predstave stare skoro 140 godina, nakon što je američka plesačica kritikovala upotrebu šminke za bojenje tijela u crno ("blackface") kao rasno neosjetljivu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Misti Kouplend (Misty Copeland), koja je 2015. godine postala prva crna plesačica u 70-godišnjoj istoriji Američkog baletnog teatra, prošle sedmice je na svom Instagram profilu objavila fotografiju mladih ruskih balerina koje su uvježbavale uloge za Bajaderu i čiji ten je bio obojen u crno.

"A ovo je stvarnost baletskog svijeta", napisala je ispod posta, koji je prikupio više od 64.000 lajkova potaknuvši raspravu s gotovo 5000 komentara. Post je ubrzo privukao pažnju ruskih medija.

Kouplend, koja ima 1,7 miliona pratilaca, rekla je da bi djevojčice - za koje su ruski mediji rekli da imaju 14 godina - trebale znati da se korištenje "crnog lica" smatra rasističkim.

"Nema načina da bi na Zemlji, s pristupom medijima, društvenim medijima, obrazovanju i izlaganjem sebe svijetu, bili dovoljno slijepi i neuki da ne znaju da je to neprihvatljivo", napisala je.

Vodeće ličnosti u ruskoj baletnoj industriji odbacile su kritiku kao neopravdanu.

"Balet Bajadera izveden je na ovaj način hiljadama puta u Rusiji i inostranstvu, i Boljšoj teatar se neće uključiti u takvu raspravu", izjavio je za Ria Novosti generalni direktor pozorišta Vladimir Urin.

Od vremena kada je prvi put izvedena 1877. godine, baletna predstava Bajadera koja govori o indijskoj ceremoniji vjenčanja iz 18. vijeka uključivala je mlade balerine čija lica su bila ofarbana u crnu boju kako bi predstavljale Maure, rekao je za portal Izvestija Mahar Bazijev, rukovodilac Boljšoj plesne trupe.

"Pronalaziti nekakvu duboku uvredu u ovome jednostavno je smiješno. Niko nam se nije žalio niti je u ovim malim Maurima vidio čin nepoštovanja", kazao je.

Bazijev je rekao da je moguće promijeniti šminku ako se njome prouzrokuje društveni gnjev. Međutim, u ovom slučaju, to je samo jedna plesačica i njeni sljedbenici na Instagramu, rekao je.

Nikolaj Ciskaridže, direktor Ruske baletske akademije i bivša baletna zvijezda Boljšoj teatra, izjavio je za Moskva24 da se Boljšoj suzdržao od upotrebe "crnih lica" barem jednom tokom putovanja u Njujork 2005. godine.

Trupa je upozorena da nošenje šminke može izazvati "probleme", pa su plesačice umjesto toga nosile crne kostime, rekao je.

Odgovor društvenih medija

Pratioci balerine Kouplend izrazili su ogorčenje i kritikovali Boljšoj teatar da je kulturno neosjetljiv. Šest ruskih djevojčica koje su predstavljene u njenom postu izbrisale su svoje Instagram naloge.

"Tokom godina, neke baletne kompanije postale su svjesne kulturološke i rasne neosjetljivosti ove baletne izvedbe i izabrale su da je više ne izvode", napisao je u svom postu Patrik Frenet (Patrick Frenette), koji skupa s Kouplend pleše u Američkom baletnom teatru.

Drugi su kritikovali Kouplendovu zbog prenošenja američkih rasnih problema i američke istorije ropstva na Rusiju, kao i zbog elektronskog nasilja ("cyber -bullying") mladih devojaka.

"Ove djevojke ne moraju biti svjesne sjevernoameričkih sociopolitičkih pitanja koja se ne odnose na njih i njihovu zemlju", rekla je Julija Terjaeva reagujući na post Misti Kouplend.

XS
SM
MD
LG