Dostupni linkovi

Boljke medija u regionu: Pritisci, prijetnje i ekonomska zavisnost


Ilustracija
Ilustracija
Medijske slobode u svijetu na najnižem su nivou u posljednjih deset godina. Samo jedan od šest ljudi živi u zemlji koja ima slobodne i nezavisne medije – stoji u izvještaju Freedom Housa.

Izvještaj je objavljen uoči Svjetskog dana medija, a najlošija situacija po medijskim slobodama je u Bjelorusiji, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Iranu, Burmi, Kubi Ekvatorijalnoj Gvineji, Kini, Eritreji, Libiji i Sjevernoj Koreji. Više u tekstu Mirjane Rakela Najmanje medijskih sloboda u posljednjih deset godina.

Da situacija nije bolja ni u regionu govore izveštaji RSE novinara.

Na Kosovu se mediji i novinari suočavaju sa brojnim izazovima i problemima, od egzistencije do uređivačke nezavisnosti, navode rukovodioci Udruženja profesionalnih novinara na Kosovu, ali i analitičari.

Osim toga što je problem da jedan medij na Kosovu funkcioniše nezavisno, novinari na Kosovu su često i pod pretnjom, piše Amra Zejneli u tekstu Muke kosovskih medija: Od egzistencije do nezavisnosti.

Po svim parametrima kojima se mjeri sloboda medija, Srbija iz godine u godinu sve lošije prolazi.

Kada se kaže da ima djelimično slobodne medije, to doslovno znači da ima neslobodne medije zbog toga što u zemlji nema ni nezavisnih institucija, ni nezavisnog pravosuđa, ni ozbiljne opozicije, navodi se u prilogu Branke Trivić Sadašnje stanje u medijima posledica nasleđenih problema.

Bosna i Hercegovina se već nekoliko godina uzastopno nalazi među djelimično slobodnim medijima, a ni u prethodnoj godini nije zabilježen bitniji pomak ni na ljestvicama sloboda, ni u oblicima pritiska na novinare.

I dalje se bilježe i napadi i prijetnje, politički i ekonomski pritisci, ograničavanje radnih prava i zloupotrebe zakonskih normi. Detaljnije u tekstu Bude Vukobrata Vodeći javni mediji u BiH krenuli stranputicom.

Poslije oktobarskih izbora, međutim, bosanskohercegovačkoj medijskoj zajednici zaprijetila je jedna posve nova nevolja - institucionalizacija političkih pritisaka.

"Mi nemamo nekih događaja koji bi nas upućivali na to da se nešto radikalno desilo drugačije u odnosu na ono što već imamo kao nekakvu inerciju ili nekakav kontinuitet u odnosu države prema medijima i odnosu prema medijima nekih neformalnih centara moći kojih itekako ima u Crnoj Gori,"
komentariše novinar Dragoljub Vuković u razgovoru sa Dimitrijem Jovićevićem ocjene FH-a da je Crna Gora među onim zemljama u kojima su mediji djelimično slobodni.

Cijeli razgovor možete pročitati u prilogu Ocjena o crnogorskim medijima nije iznenađenje.

Stanje slobode medija u Makedoniji je zabrinjavajuće. Ovakva ocena se mogla čuti više puta u zadnjih nekoliko meseci, a najsvežije je upozorenje evrokomesara za proširenje Štefana Filea, kada je u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija o napretku zemlje na putu ka Evropskoj uniji. Više u prilogu Blagoja Kuzmanovskog Alarmantno stanje slobode medija u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG