Dostupni linkovi

Bolji kvalitet maslina uz pomoć EU


Maslinovo ulje, ilustrativna fotografija
Maslinovo ulje, ilustrativna fotografija
Maslina je ove godine povezala Dubrovnik i Boku u prekograničnom projektu maslinarstva i turizma, za koji je iz IPA fondova dobijeno 400 hiljada eura.

Novi standardi donose novi odnos prema maslinarstvu ali i mijenjaju tradicionalne navike: u Boki i na Ulcinjskoj rivijeri stari mlinovi od kamena i drveta odavno ne melju, jer su ih zamijenile savremene mašine koje nisu tako lijepe, ali proizvode kvalitetnije ulje.

Do nedavno maslina se nikada nije rezala, rijetko se đubrila , gotovo da se nije navodnjavala, a plodovi su se uglavnom sakupljali sa zemlje.

Vesna Đukić iz Udruženja maslinara Boke govori o standardima evropskog kvaliteta:

"Kvalitet znači da je maslina ubrana, tresena, da je prerađena istog dana i to u najkraćem roku, ne dužem od 48 sati . Ne pakovati masline u vreće, u velike sudove gdje će se ona gnječiti jer svako nagnječenje ili oštećenje ostavlja trag jer tu počinju enzimatski i oksidacijski procesu i to još prije nego je maslina prešla u proces prerade. Maslina isključivo prerađena u modernim mlinovima daje nabolji kvalitet".
Zasad maslina, ilustrativna fotografija

Sve većom primjenom evropskih standarda u domaćem maslinarstvu raste i broj modernih mlinova.

"Moji preci, moj otac i njegova braća su još 1934. godine kupili , za to doba veoma savremen motorni mlin sa hidrauličnom presom i od tada se familija bavi preradom maslina, odnosno proizvodnjom maslinovog ulja", kaže Petar Čelanović.

On ima jedan od najpoznatijih mlinova u u zaleđu Tivta. Prije pet godina Čelanovići su odlučili da kupe novi, savremeni mlin, kako bi se unaprijedio kvalitet maslina i maslinovog ulja

"Tada sam se odlučio da kupim u Italiji najsavremeniju mašinu Olio mio. To je centrifuga i to je način na koji se danas može proizvesti ekološko maslinovo ulje. Prije ulaska u preradu masline se peru, zatim se sve odvija u poptuno zatvorenom procesu. Mašina je čitava rađena od specijalnog materijala i nema mogućnosti da dođe do bilo kakvog onečišćenja i uspjeli smo zahvaljujući tome da zaista popravimo kvalitet i dobijemo izuzetno kvalitetno maslinovo ulje"
, naglašava Čelanović.

Ipak, iako je ekonomska kriza, višestruko skuplje maslinovo ulje od onog suncokretovog i dalje ima svoje kupce.

XS
SM
MD
LG