Dostupni linkovi

Bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju


Ruski gay aktivista Vladislav Slavsky sa svojim momkom u Sochiju
Ruski gay aktivista Vladislav Slavsky sa svojim momkom u Sochiju
Poznata američka teniserka Billie Jean King jedna je od dvoje sportaša koji, kao deklarisani gay, dolaze na Zimske olimpijske igre u Sočiju. Usprkos tome što Rusija najavljuje zakon o zabrani reklamiranja LGBT populacije.

Prvi put od 2000. godine na Olimpijadi neće biti predsjednika, prve dame, potpredsjednika ili bivšeg predsjednika Sjedinjenih američkih država. Analitičari procjenjuju kako je ovaj potez jasan i snažan signal Moskvi, jer je na igrama 2010., delegaciju predvodio potpredsjednik Joe Biden, a 2012., prva dama Michelle Obama.

Bijela kuća nije konkretno povezala ovu odluku s ruskim prijedlogom koji je najavljen 17.decembra, no portparol Bijele kuće jasno je dao do znanja da američka delegacija uvijek "predstavlja raznolikost po uzoru na Sjedinjene države", te da je predsjednik Barack Obama siguran da će „i ovoga puta pokazati svijetu najbolje od Amerike - raznolikost, odlučnost i timski rad."

Što se Obaminog prisustva u Sočiju tiče, izostanak je objašnjen prenatrpanim programom kojeg predsjednik u februaru ima. Medju državama koje takodje neće slati visoke državne zvaničnike su Francuska i Njemačka.

Ranije ove godine, Obama je odbacio ideju o američkom bojkotu Zimskih olimpijskih igara, unatoč brojnim razlikama s Rusijom, uključujući i zakon koji zabranjuje "propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima.

Međunarodni olimpijski komitet pretrpio je još ranije jake kritike jer su igre dodijeljene Rusiji. A početkom decembra predsjednik Komiteta Thomas Bach je objavio kako će Rusija osigurati posebna mjesta za one „koji žele izraziti svoje mišljenje ili pokazati da su za ili protiv nečega“.

Bach je takodje kazao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio uvjeravanja da homoseksualci neće biti diskriminirani u Sočiju.
XS
SM
MD
LG