Dostupni linkovi

Konačan kraj imperije Karić


Bogoljub Karić na predizbornom skupu u Beogradu, januar 2006.
Bogoljub Karić na predizbornom skupu u Beogradu, januar 2006.
Uskoro će se znati da li je Bogoljub Karić dobio azil u Rusiji, ali ono što čeka ovog srpskog biznismena u bekstvu je oduzimanje imovine u Srbiji. Ovim će simbolično biti stavljena tačka na imperiju porodice Karić u Srbiji, koja je doživela procvat u vreme režima Slobodana Miloševića.

Od male porodične metaloprerađivačke radionice u jednoj garaži krajem sedamdesetih prošlog veka u Peći, do vlasništva u kompaniji za mobilnu telefoniju, otvaranja banke i prve privatne televizije devedesetih i početkom dvehiljaditih, do bekstva u inostranstvo krajem ove decenije i strahovanja da će im biti oduzeta sva imovina u rodnoj Srbiji – u najkraćem je ovdašnja poslovna istorija Bogoljuba Karića i njegove porodice.

Danas, u toku je istraga o Karićevom poslovanju i poreklu imovine, koja će se verovatno završiti oduzimanjem više od 80 vila, luksuznih kuća i desetina skupih automobila. Da li je to kraj imperije Karić, koju je praktično ni iz čega u poslovnu orbitu izbacio Miloševićev režim, nesebičnim davanjem čuvenih zajmova za privredni preporod Srbije i drugim pogodnostima samo za izabrane?

Na to pitanje za naš program odgovorila je ekonomska analitičarka Biljana Stepanović, direktorka Biznis info grupe:
Kariću je najveći udarac nanet kada mu je oduzeta kompanija za mobilnu telefoniju Mobtel, jer je to bio glavni izvor njegovog bogaćenja.


“Najava oduzimanja imovine verovatno bi, u nekom političko propagandnom smislu, trebalo da bude tačka na imperiju Karić. Generalno, poslovi za njih su u Srbiji završeni u trenutku kada je Bogoljub otišao iz zemlje. Kariću je najveći udarac nanet kada mu je oduzeta kompanija za mobilnu telefoniju Mobtel, jer je to bio glavni izvor njegovog bogaćenja. Oduzimanje vila za njega i za državu ima više simbolički karakter. To sada može da tumači tako da su mu oduzeli i kuću."


Ipak, svoje poslovanje Karić je proteklih godina premestio u Rusiju, gde je uvek imao dobre kontakte i razrađen biznis, pa je do Srbije stigla i vest da će njegova firma graditi olimpijski centar u Sočiju. Tako se čulo da je u toj zemlji dobio i azil, na šta nam je njegov advokat Zdenko Tomanović rekao:

“Nisam sa njim razgovarao o tome i ne mogu to da potvrdim ali ni da demantujem. Sa njim sam u povremenom telefonskom kontaktu, ali ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem da je u Rusiji."

Politički angažman

Od početka devedesetih porodica Karić bila je miljenik režima, a vrhunac zajedničkog poslovanja bio je kada je 1994. Karićima data licenca za mobilnu telefoniju koja im je kroz firmu Mobtel donela veliko bogatstvo.

Tihomir Živanović, nekadašnji član vladine komisije za utvrđivanje vlasništva u Mobtelu, u julu 2004. godine podneo je krivičnu prijavu protiv Bogoljuba Karića i nekih predstavnika države zbog malverzacija pri osnivanju te kompanije, ali do danas to nije rešeno.
Krah se mogao predvideti kada se najmlađi od čuvene braće Karić kandidovao na predsedničkim izborima 2004, šaljući biračima populističke poruke.


“Nepostojeća firma je osnivač Mobtela. Bogoljub Karić je radio ono što su mu omogućili, i tu leže problemi. Niko živ ne zna koliko je tu para ukradeno, niti se zna kako je poslovala ta firma i šta je sve rađeno. Zato se ova država nalazi tu gde jeste"
, kaže Živanović

Kada je pre pet godina država „zlatnu koku”oduzela Karićima i potom je privatizovala, počinju glavni problemi za glavu porodice, Bogoljuba. Krah se mogao predvideti kada se najmlađi od čuvene braće Karić kandidovao na predsedničkim izborima 2004, šaljući biračima populističke poruke.

“Evo zbog čega sam se ja kandidovao, pogledajte ove katance na fabričkim kapijama… Da razbijemo ove katance i lance po Srbiji, na srpskim industrijskim kapacitetima, i da počnu fabrike da rade. To je ono što Srbiji treba!"
, govorio je Karić.

Kupovina poslanika


Tu nastaju problemi za omiljenog Miloševićevog tajkuna. Biljana Stepanović kaže da su svi krupni bogataši mahom nastali u vremenu devedesetih, ali da je očigledno samo Karić doživeo lošu poslovnu sudbinu. Iz jednog očiglednog razloga.

“Ono što je kod Karića specifično u odnosu na ostale je to da se on izgleda preigrao, jer je krenuo da se bavi
Ono što je kod Karića specifično u odnosu na ostale je to da se on izgleda preigrao, jer je krenuo da se bavi politikom na direktan način i da je, kao što se sećamo, kupovao poslanike po skupštini.
politikom na direktan način i da je, kao što se sećamo, kupovao poslanike po skupštini. To je onda bila inicijalna kapisla, i on je bio pokazna vežba za druge šta će da im se desi ako preteraju. Oduzeto mu je ono što nije ni trebalo da mu pripada na način na koji mu je pripadalo, i jednostavno je stavljena tačka da se ne otvaraju afere o ulozi raznih državnih službenika u tome"
, kaže Stepanovićeva.

O poslovnoj sposobnosti Bogoljuba Karića pričane su bajke, godinama je uspešno plovio u biznis vodama između Istoka i Zapada, u Srbiji plivao i posle petooktobarskih promena, ali posle očigledne greške u koracima u domovini ga ne čekaju raširenih ruku. Njegov advokat Zdenko Tomanović tvrdi da Karić nije učinio ništa protivzakonito.

“To je sada drugo pitanje na koji način su srpski biznismeni stekli svoje bogatstvo. Mislim da je to bilo manje više na sličan način, ali to sada nije tema o kojoj se razgovara", navodi Tomanović.

Bogoljub Karić u Srbiji je ostao bez prve mobilne telefonije u regionu, prve privatne banke, kao i prve privatne televizije. Uskoro će se znati da li će imati gde da odmori ako ikada ponovo kroči u Srbiju, jer mu preti oduzimanje raskošnih vila i kuća. Ali, Tihomir Živanović kaže da je priča o oduzimanju imovine Bogoljuba Karića samo vrh ledenog brega.

“To je sve sića… Ja bih Bogoljuba Karića uzeo kao zaštićenog svedoka, da ispriča ko je šta sve radio. Ali beže svi, beže kao đavo od krsta", zaključuje Živanović.

Omiljeno mesto javnosti u biografiji braće Karić je da su karijeru šezdesetih počeli u sopstvenom orkestru "Plave zvezde", u kojem je Bogoljub svirao bas gitaru. Danas po neki kažu da bi nakon bekstva iz Srbije bio red da se vrati i u istrazi konačno „propeva”o svemu što je u biznisu radio.
XS
SM
MD
LG