Dostupni linkovi

Tragovima bosanskog kraljevstva


Kao mjesto gdje se čuvala kruna Bosanskoga Kraljevstva i gdje su se od početka 15. stoljeća sahranjivali bosanski vladari, Bobovac je do samoga kraja srednjovjekovne bosanske države 1463. predstavljao simbol njezine političke samostalnosti.
Na prostorima centralne Bosne ovog vikenda promovira se jedinstvena bosanskohercegovačka turistička inicijativa ''Tragovima bosanskog kraljevstva'', u okviru koje će se za dvadesetak predstavnika turističkih agencija iz zemlje i inostranstva organizirati posjeta čak deset bh. gradova.

Kroz zanimljivo i nesvakidašnje putovanje, koje će između ostalog ponuditi tajne i život ''na dvoru kralja Tvrtka'', gosti će posjetiti Visoko, Čajengrad, Vareš, Bobovac, Kraljevu Sutjesku, Vranduk, Maglaj, Tešanj, Jajce i Travnik.

Kroz ovo putovanje prikazat će se tematika, okusi, historija i običaji srednjovjekovne bosanske države, te kulturnohistorijski spomenici iz tog doba, što je do sada neiskorišten turistički resurs, saopćeno je iz Udruženja Infohouse.

Bobovac
Učesnicima studijskog putovanja bit će predstavljen i zenički hor Modus Vivendi sa svojim originalnim izvedbama srednjovjekovne muzike, potom historijski detalji - ulomci iz putopisa i srednjovjekovne poezije, te uprizorenje zapisa sa stećaka uz pratnja zurle... posjetit će tvrđave, katakombe, probati srednjovjekovnu gastronomsku ponudu te čak i okušati se u igrama iz tog doba poput kamena s ramena...

Ova aktivnost dio je istoimenog projekta kojeg vodi Fondacija Mozaik u saradnji sa 10 odabranih zajednica u želji da izrade jedinstveni, brendirani turistički proizvod u niši kulturnog turizma, a sve je bazirano na zajedničkoj temi srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.

Cilj projekta je jednostavan - kroz tematiku srednjovjekovne bosanske države poboljšati konkurentnost BiH u sferi kulturnog turizma i dovesti turiste.

Pogledajte komentare (27)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG