Dostupni linkovi

Bobar banka u likvidaciju, većina radnika na ulicu


Bobar banka u Banjaluci, ilustrativna fotografija

Bobar banka ide u likvidaciju, odlučila je Agencija za bankarstvo RS, nakon što je prihvatila izvještaj privremenog upravnika o finansijskom stanju i perspektivi ove banke. Ovom odlukom Bobar banci je oduzeta dozvola za rad, a bez posla ostaje 206 radnika.

Štrajk u "Elvaku"

Štrajk radnika ispred Elvaka, foto: Aljoša Ljubojević
Štrajk radnika ispred Elvaka, foto: Aljoša Ljubojević

Radnici preduzeća ’’Elvako’’, koji je dio Bobar grupacije i granski sindikat RS dogovorili su da se u narednih sedam dana napraviti plan konsolidacije preduzeća sa oko 150 radnika.

Kako javlja dopisnik RSE Aljoša Ljubojević, radnici ovog bijeljinskog preduzeća štrajkuju zbog jedne neisplaćene plate i neuplaćenih doprinosa za 12 mjeseci.

U ’’Bobar banci’’ koja je u postupku likvidacije, Elvaku je zarobljeno oko 800.000 maraka, a gubici preduzeća za prvih devet mjeseci 2014. godine iznose oko dva miliona maraka.

’’Nakon smrti većinskog vlasnika Gavrila Bobara, desio se sunovrat i Bobar banke, i preduzeća ’’Elvako’’, kaže v.d. direktora ’’Elvaka’’ Milenko Božić.

Bobar banka je prezadužena, nelikvidna i ne može ispunjavati svoju funkciju, stoji u nalazu privremene uprave, te joj je iz tog razloga Agencija za bankarstvo RS oduzela dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije, kaže direktorica Agencije, Slavica Injac.

˝Od danas banka više nema dozvolu za rad. Znači, neće se moći baviti bankarskim poslovima, ona ostaje pravni subjekat i baviće se isključivo naplatom potraživanja da bi se što više depozita ove banke isplatilo˝, ističe Slavica Injac.

U Bobar banci ostalo je zarobljeno oko 250 miliona KM depozita, od čega su čak 90 miliona depoziti građana. Depoziti preko 50 hiljada KM isplaćivaće se u zavisnosti od priliva sredstava, a svi osigurani depoziti do 50 hiljada KM biće isplaćeni najkasnije do 21. februara 2015., od strane Agencije za osiguranje depozita BiH i to na tri moguća načina, kaže direktor Agencije Josip Nevjestić.

˝Prvi način je isplata depozita na licu mjesta, drugi je da klijent izrazi želju da prebaci taj depozit u neku treću banku i treća varijanta je da ostavi taj svoj depozit, ukoliko želi, u banci koju mi zovemo banka agent - u ovom slučaju, nakon sprovedene zakonske procedure izbora te banke, radi se o Unicredit banci a.d. Banjaluka˝, pojašnjava Injac.

Interventni tim Agencije za bankarstvo konstatovao je neslaganje podataka iz evidencije banke sa stvarnim stanjem, o čemu je obaviješteno Okružno tužilaštvo u Bijeljini, ali nije precizirano o čemu se radi. Likvidacijom banke od danas kreće i naplata kredita svih dužnika, dok će se za redovne platiše pronaći adekvatno rješenje u vidu prodaje tih kredita drugoj banci.

A prestankom rada Bobar banke većina od 206 radnika ostaje bez posla, kaže privremeni upravnik Savo Ševaljević.

˝Mi ćemo zadržati jedan određeni broj radnika, po mojoj procjeni otprilike četvrtina bi trebalo da ostane, a ovi ostali će morati na biro˝, kaže Ševaljević.

Činjenica je da je Bobar banka propala u roku od mjesec dana i da su u njoj ostali zarobljeni milionski depoziti javnih preduzeća i lokalnih zajednica, ali u Agenciji za bankarstvo RS-a ne smatraju se odgovornim, iako su još prije dvije godine nezavisni revizori utvrdili niz nepravilnosti u poslovanju ove banke.

XS
SM
MD
LG