Dostupni linkovi

Tužilaštvo odustalo od gonjenja crnogorskog profesora koji je kritikovao SPC


Batrićević ispred Suda za prekršaje u Podgorici 22. januara 2024.
Batrićević ispred Suda za prekršaje u Podgorici 22. januara 2024.

Više državno tužilaštvo odustalo je od gonjenja istoričara i profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Bobana Batrićevića.

Odluka je donijeta 25. marta, dan uoči nastavka suđenja Batrićeviću zbog kolumne u kojoj je kritikovao stavove visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Tužilaštvo je teretilo profesora za vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti, zbog čega mu je prijetila novčana ili kazna zatvora do 60 dana.

Iz Višeg državnog tužilaštva je saopšteno da je rukovoditeljka tužilaštva Lepa Medenica, nakon uvida u spise predmeta, ocijenila da nema elemenata prekrašaja i naložila tužiteljki Snežani Šišović da odustane od daljeg gonjenja.

Kolumna pred sudom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Inače, krivičnu prijavu protiv profesora je u oktobru prošle godine podnio advokat blizak SPC, Dejan Dragović.

Povod je kolumna u kojoj je on kritikovao stavove mitropolita SPC Joanikija i episkopa Metodija a kojima su njih dvojica veličali ratnog zločinca Dražu Mihailovića.

Naime, Mihailović je bio vođa četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, koji je osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom.

U kolumni je Batrićević kritikovao i prorusku orjentaciju SPC.

Batrićević u kolumni zaključuje da se sveštenici SPC ne bave širenjem vjere, "već srpskog nacionalizma, mržnje i ksenfobije".

Tužiteljka Snežana Šišović je tada utvrdila da u kolumni nema elemenata krivičnog djela, ali je zatražila da se protiv kolumniste pokrene prekršajni postupak zbog sumnje da je prekršio Zakon o javnom redu i miru.

Nakon toga, više od 20 nevladinih organizacija zatražilo je od Tužilaštva da se hitno odustane od postupka protiv Batrićevića.

Kolumna, smatraju, ne sadrži vrijeđanje po osnovu vjerske pripadnosti, već kritiku kontraverznih istorijskih interpretacija visokih sveštenika SPC na osnovu kojih je autor izveo zaključke o tome da promovišu nacionalizam, mržnju i indoktrinaciju.

NVO Akcija za ljudska prava pozdravila je odluku Višeg državnog užilaštva.

"Razvijeno demokratsko društvo zahtijeva više znanja i senzibiliteta od onoga što je pokazano pokretanjem ovog prekršajnog postupka, ali zahvaljujući ovakvim odlukama ipak smo na dobrom putu da takvo društvo postanemo".

Inače, na početku suđenja 22. januara, u znak podrške Batićeviću pred podgoričkim Sudom za prekršaje okupilo se više stotina građana. Podršku su pružili i intelektualci i predstavnici opozicionih partija.

Za nastavak suđenja, 26. mart, takođe je bio planiran skup podrške u Podgorici.

XS
SM
MD
LG