Dostupni linkovi

Božićne priče, evropske želje i muslimani na misi


Ilustracija

Hrišćani koji slede gregorijanski kalendar slave Božić, a svetski mediji pišu o debati o prazničnom pozdravu i prazničnim vernicima u SAD, evropskim željama za ovaj Božić, kao i o muslimanima u Londonu koji ne propuštaju Božićnu misu.

Božić je i dalje čudesan, ali stiže u teškom trenutku za hrišćanstvo u Sjedinjenim Državama, ocenjuje kolumnista Vašington Posta (The Washington Post) Judžin Džozef Dionis (Eugene Joseph Dionne) i dodaje da je relativan pad onih koji poštuju religiju dovelo do pojave hrišćana 'Boskrsa' koji prisustvuju službi samo na Božić i Uskrs.

"Redovni vernici ponekad znaju osećati prezir prema 'Boskrskim'. Oni im otežavaju da pronađu mesta u klupama i oni se, na neki način, švercuju na račun onih koji iz nedelje u nedelju održavaju te institucije...

Ali ovi posetioci dvaput godišnje zaslužuju našu pažnju i, tvrdim, naše poštovanje. Iako nas mnogo uče o izazovima hrišćanstva u našem vremenu, njihovo polugodišnje prisustvo takođe svedoči o trajnoj gladi za iskustvom svetog.“

Dionis ocenjuje i da su problemi organizovanog hrišćanstva očigledni i navodi da više od četvrtine američkog stanovništva tvrde da nisu formalno povezani sa bilo kojom religijom, a među njima je oko 40 posto Amerikanaca mlađih od 30 godina.

"Religiozna deflacija ima mnogo uzroka, uključujući uverenje među liberalnim mladim ljudima da je hrišćanstvo u suštini konzervativno (posebno u vezi sa LGBT pitanjima) i rasprostranjeno je nepoverenje u institucije svih vrsta. Za nas koji smo katolici, sumnja u verske vlasti raste nakon skandala o zlostavljanju dece koji nikako da utihne. Uprkos pozivu Papa Franje u petak da se krivci predaju civilnim vlastima, rukovodstvo crkve još uvek nije preuzelo punu odgovornost za svoje neuspehe.“

Želite li da budete uvredljivi za ovaj Božić? Pokušajte da kažete "Srećni praznici"

Ljudi bi trebalo da kažu "Srećan Božić", "Sretni praznici" ili bilo koji drugi praznični pozdrav, i da se nadaju da će ga drugi prihvatiti u prazničnom duhu kako je upućen, ocenjuje Džejms Robins (James S. Robbins) za USA Today, aludirajući na čestitku američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Međutim ukoliko ih vređa kad nekoga čuju da kaže "Srećan Božić", to ima više veze sa politikom nego sa verom.

Džejms Hamblin (James Hamblin) iz magazina Atlantik, kaže Robins, tvrdi da je predsednik Amerike time što je naglasio „Srećan Božić“ pretvorio „praznik u sredstvo demagogije“, i da je to „odavanje počasti jednoj eri kada je narod bio hrišćanski, a svaka druga religija bila je druga klasa, i kada je belina bila neupitan autoritet."

"Progresivni stav je da u sve različitijim zajednicama otvoreno slavljenje Božića doživljava isključivim jer se oni koji nisu hrišćani osećaju nepoželjno ili uvređeno," piše Robins.

On ocenjuje i da Amerikanci imaju pravo da slave praznike kako god žele, a da ih drugi ne kritikuju, bio to Božić, Hanuka, Bajram ili neki drugi praznik.

„Amerikanci mogu - i treba - da budu dobri i divni jedni prema drugima, bez obzira na to u šta veruju."

Praznične želje Evropske unije

Portal Politiko (Politico), odnosno autor Kreg Vineker (Craig Winneker) posebnu pažnju pred praznike posvećuje situaciji u Evropskoj Uniji.

Autor piše da je godina počela kao i obično: programom rada, kao i da su oni bili sveobuhvatni, ostvarivi, održivi i pametni“. On dodaje kako se čini da smo juče slušali kako „deda“ (predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker) govori tokom svog tradicionalnog govora o stanju u Uniji i o tome kako će svi morati „sa manje da učine više“.

„Ono što je on zapravo mislio jeste da se treba „naveliko“ baviti malim stvarima, kao što je pitanje dela dana tokom leta i zime u različitim zemljama... Zato što ste vi to tražili, napuštamo sistem koji je možda dosadan ali je mnogo standardizovaniji od onoga koji kaže: "Leto je sve vreme, osim kad nije. Sad idite na posao po mraku.“

„Samiti! Kako smo to mogli zaboraviti? Imali smo ih toliko, uspomene su još… žive, a spisak dostignuća sa ovih sastanaka govori sam za sebe. Naravno, ove godine nije sve bilo ovako divno, ironičan je autor i ističe:

„Morali smo da se suočimo sa našim malim izazivačima nevolja. Viktor (Viktor Orban) nastavlja da se izvlači iz svake situacije! A Tereza (Theresa May), pa, uskoro će napustiti kuću - mislimo! - i izgleda da je već isplanirala život.

Srećni praznici i sve najbolje za 2019. godinu - godinu koja, osim mogućnosti ometanja izbora širom Evrope, ekonomski pad izazvan Brexitom i razvoj robota, obećava da će biti ispunjena mirom i radošću!“

Crkva dočekuje muslimane na Badnjaku

Britanski Gardijan (The Guardian) donosi priču o vernicima iz džamije koji svake godine prisustvuju službi u crkvi Sveti Alban u Londonu.

"Prvi put smo se sreli pre deset godina, a sada je naš odnos procvetao u mnogo jače i dugotrajnije prijateljstvo jer se redovno sastajemo, radimo zajedno i organizujemo zajedničke događaje", kaže Mikdad Versi, član izvršnog odbora SICM-a.

Božićne posete inicirali su mladi članovi džamije i svake godine oko 50 muslimana prisustvuje ponoćnoj liturgiji, a džamija takođe šalje volontere lokalnim crkvama koje pružaju utočište beskućnicima u smenama tokom prazničnog perioda.

„Sarađujemo sa crkvama tokom cele godine“, rekao je Versi. "Oni nama dolaze tokom ramazana na iftar, a crkveni vođe držali su govore u džamiji."

Kejt Taket (Kate Tuckett), vikarica Svetog Albana, rekla je da je prisustvo ponoćnoj misi članova džamije bio “istinski pozitivan znak prijateljstva, dodajući da s obzirom na svet u kojem živimo, sve što može učiniti da podstakne dijalog i razumevanje uvek će biti dobra stvar.

XS
SM
MD
LG