Dostupni linkovi

Blumberg se povukao iz trke, podržao Bajdena, Voren razmišlja


Majkl Blumberg
Majkl Blumberg

Milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) odlučio je da okonča svoju kampanju i napusti trku za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD.

Blumberg (Bloomberg) je, nakon lošeg rezultata tokom super utorka kada je u većini država završio na trećem mestu, odlučio da se povuče iz trke i podrži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden).

„Održiv put ka nominaciji više ne postoji“, poručuje Blumberg (Bloomberg) i dodaje da će raditi na tome da Bajdena (Biden) učini novim predsednikom SAD.

U svojoj kampanji Blumberg (Bloomberg) je izabrao da preskoči izbore u prve četiri države i u trku se uključi tek na super utorak. Međutim, uprkos tome što je u kampanju uložio oko pola milijarde dolara, Blumberg (Bloomberg) je jedino uspeo da pobedi u američkoj Samoi.

U Teksasu, Arkanzasu, Koloradu, Juti, Kaliforniji i Tenesiju Blumberg (Bloomberg) je uspeo da osvoji više od 15 odsto glasova i sebi obezbedi određeni broj delegata.

Blumberg (Bloomberg) je kritikovan zbog seksističkih komentara i politika koje je podržavao u prošlosti, a koje se smatraju rasističkim.

Bajden je zahvalio Blumbergu na podršci.

"Ne mogu Vam dovoljno zahvaliti na podršci - i na Vašem neumornom radu na svemu, od reformi u cilju bezbednosti posedovanja oružja do klimatskih promena. Ova utrka je značajnija od samih kandidata i politike. Cilj je pre svega da se porazi Donald Tramp, i uz Vašu podršku to ćemo ostvariti," napisao je Bajden na Tviteru.

On i Blumberg su razgovarali u sredu izutra telefonom, rekao je za CNN savetnik bivšeg gradonačelnika Njujorka.

Aktuelni predsednik SAD je kritikvao Blumberga.

"Mogao sam mu odavno reći da nema ono što je potrebno, čime bi uštedeo milijarde dolara," napisao je Tramp na Tviteru.

On je dodao da će Blumberg uložiti mnogo novca u Bajdenovu kampanju, "nadajući se da će tako spasiti obraz", ali "neće u tome uspeti".

CNN: Voren razmišlja koga da podrži

Senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) - koja je veoma loše prošle na izborima u utorak uključujući i u njenoj državi Masačusec gde je bila tek treća po broju glasova - razmišlja ne da li da odustane od kampanje već da li podrži Bajdena, Sandersa ili nijednog, prenosi CNN.

"To je jedina dilema sa kojom se sada suočava," rekao je njen savetnik za ovu televiziju.

Voren je programski bliža Sandersu, ali su njihovi odnosi zategnuti što se videlo i u nekoliko televizijskih debata.

Pojedini njeni savetnici smatraju da je najbolje za nju da bude Bajdenov kandidat za potpredsednika.

Njen plan je bio da se pojavi kao alternativa Bajdenu i Sandersu, računajući da iskoristi priliku u TV debati u Feniksu krajem ovog meseca. Međutim, te nade su izbledele nakon veoma lošeg rezultata u utorak. gde je u skoro svim od 14 država bila na dalekom četvrtom mestu, osvojivši svega 26 delegata, dok Bajden ima 415, a Sanders 369.

Bajden oživeo, Sanders u problemima

Najveću pobedu tokom super utorka ostvario je bivši predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), koji je uspeo da osvoji najveći broj delegata. Time je situaciju preokrenuo u svoju korist i, nakon loših rezultata na izborima u Ajovi, Nju Hemširu i Nevadi, sada vodi u ukupnom broju osvojenih delegata.

„Ljudi, ovo je odlična noć. Za one koji se osećaju odbačeno, izdano, ostavljeno – ovo je vaša kampanja. Samo nekoliko dana ranije mediji su ovu kampanju proglasili mrtvom. Onda se dogodila pobeda u Južnoj Karolini. Ali i onda su rekli da će moja kampanja biti gotova nakon super utorka. Čini se da je ona gotova za nekog drugog“, poručio je Bajden (Biden) svojim pristalicama.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden)
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden)

Bajden (Biden) je u utorak najpre ubedljivo pobedio u južnim državama. U Alabami je osvojio 56 odsto glasova, dok je Sandersu pripalo 17, a Blumbergu (Bloomberg) 16 procenata. Bivši potpredsednik SAD uverljivo je trijumfovao i u Virdžiniji sa 53, senator iz Vermonta je osvojio 23, a Blumberg (Bloomberg) 10 odsto glasova. Bajden (Biden) je ubedljivo trijumfovao u Severnoj Karolini sa 34, naspram 24 procenta glasova koliko je pripalo Sandersu.

Podrška Bajdenu je došla od birača koji su se opredelili u poslednjih nekoliko dana, pre svega Afroamerikanaca, kao i onih kojih su zauzeli stav na osnovu procene ko ima više šansi da se suprostavi Trampu, a manje na programskog opredeljenja.

Bajden (Biden) je dobio je podršku tri bivša rivala uoči "Super utorka". Senatorka Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar), bivši gradonačelnik Sout Benda u Indijani Pit Butidžidš (Pete Buttigieg) i bivši kongresmen Beto O Rurk (O'Rourke) već su se pridružili bivšem američkom potpredsedniku u kampanji u Dalasu u Teksasu.

Sanders: Establišment hoće da me zaustavi

U međuvremenu, Sanders je u ponedeljak tokom kampanje u Minesoti pozvao pristalice svojih rivala da mu se pridruže.

"Poručujem svim sledbenicima Ajmi (Klobučar) i Pita (Butidžidž) – vrata su otvorena, dođite," kazao je Sanders.

Senator Berni Sanders
Senator Berni Sanders

Njegovi saradnici ističu da veliki donatori Demokratske partije žele da ga zaustave.

"Establišment je nervozan ne zato što možemo da pobedimo Trampa, već zbog toga što ćemo to uraditi," poručio je Faiz Šakir (Šhakir), menadžer Sandersove kampanje.

Dok centristički deo Demokratske stranke podržava Bajdena, iza Sanders su stali levičarsko orijentisani članovi partije, grupe aktivista i deo poznatih ličnosti.

Tako njegovu kandidaturu podržavaju mnoge progresivne demokrate, uključujući Aleksandru Okasio Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez), Ilhan Omar i Rašidu (Rashida Tlaib), poznate kao deo "ekipe” (the squad) levičarski orijentisanih kongresmenki.

Koalicija aktivista za borbu protiv klimatskih promena (the Sunrise Movement) takođe je stala iza Sandersa, kao i još nekoliko organizacija.

Uz njega su i biznismeni Ben Koen (Cohen) i Džeri Grinfild (Jerry Greenfield), osnivači kompanije za pravljenje sladoleda (Ben & Jerry's).

Sandersa podržava i duga lista poznatih ličnosti, među kojima su slavni glumci Deni Devito (Danny Devito), Džek Nikolson (Jack Nicholson) i Suzan (Susan) Sarandon, model Emili Ratajkovski, pop zvezde Kardi Bi (Cardi B), Arijana (Ariana) Grande i Majli Sajris (Miley Cyrus).

XS
SM
MD
LG