Dostupni linkovi

Vlada FBiH traži raskid ugovora za Blok 7 ako izvođač ne ispuni obaveze


Termoelektrana Tuzla, 21. april 2021.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zadužila je Elektroprivredu BiH da zatraži raskid ugovora o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, ukoliko izvođač radova ne može realizovati potpisani ugovor.

Izvođač radova je konzorcij kineskih državnih kompanija "China Gezhouba Group Company" i "Guandong Electrical Power Design Institute" sa kojima je ugovor potpisan 2014. godine.

Ovaj konzorcij nije ispunio ugovorne obaveze prema kojima je bio dužan instalirati kotao, turbinu i generator američke kompanije "General Electric", koja je podizvođač radova.

Ta američka kompanija se krajem 2020. godine povukla iz projekta, jer se odnosi na eksploataciju uglja.

Nakon toga, kineski konzorcij je ponudio da ključnu opremu isporuče kineski proizvođači, sa evropskom tehnologijom ili licencom.

U međuvremenu Elektroprivreda BiH, kao naručilac radova, odbila je ovaj prijedlog kineskog konzorcija. Vlada Federacije BiH je na sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog Elektroprivrede.

"Stručni tim smatra da predloženi podizvodač za projektovanje, izradu i ugradnju kotla trenutno ne zadovoljava zahtjeve iz tendera i EPC Ugovora, jer se iz dostavljene dokumentacije ne može nedvosmisleno zaključiti da li isti posjeduje znanje i iskustva na izgradnji postrojenja za kotao ložen lignitom u prahu koji su neophodni za uspješnu realizaciju Projekta", stoji u saopštenju nakon sjednice Vlade Federacije BiH 14. jula.

Zaključak Vlade Federacije BiH o Bloku 7 biće proslijeđen parlamentu Federacije BiH na usvajanje, uz poziv izvođaču da realizuje Ugovor koji je potpisan 2014. godine bez izmjene podizvođača.

Gradnja Bloka 7 opterećena i nezakonitom državnom garancijom

Vijeće za državnu pomoć BiH donijelo je krajem juna i odluku kojom je proglasilo nezakonitom garanciju za kreditno zaduženje.

Radi se o garanciji koju je Vlada Federacije BiH dala u novembru 2019. godine Elektroprivredi BiH da se zaduži kod kineske uvozno-izvozne banke (EXIM) kako bi izgradila Blok 7 u Termoelektrani Tuzla vrijedan 700 miliona evra.

Garancija predstavlja instrument osiguranja u domaćem i međunarodnom poslovanju kojim banka jamči korisniku da će platiti iznos na koji garancija glasi, ukoliko glavni dužnik ne ispuni svoje obaveze.

Bosna i Hercegovina se nalazi i pod sankcijama Energetske zajednice zbog Bloka 7, jer su prekršene odredbe Ugovora o Energetskoj zajednici koji "uključuje načelnu zabranu državne pomoći".

XS
SM
MD
LG