Dostupni linkovi

Parlament Federacije BiH će 'odlučivati o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla'


Pogled Termoelektranu Tuzla (april 2021.)
Pogled Termoelektranu Tuzla (april 2021.)

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (jedan od dva entiteta u BiH) Nermin Džindić izjavio je 4. novembra kako će informaciju o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla proslijediti Parlamentu Federacije BiH (FBiH), ne želeći precizirati koje zaključke je donijela Federalna vlada na tematskoj sjednici održanoj u Sarajevu.

Projekat Blok 7 je trenutno u zastoju, jer kineski konzorcij, koji je bio najbolji ponuđač na međunarodnom tenderu za gradnju bloka, nije u mogućnosti ispuniti ugovorne obaveze u vezi sa ugradnjom kotla, turbine i generatora.

No, i pored toga, nije raskinut ugovor o gradnji, već je zatraženo mišljenje Parlamenta Federacije BiH o nastaloj situaciji.

Predstavnički dom Federacije BiH u protekla četiri mjeseca je dva puta odbio da raspravlja o ovom dokumentu, te zatražio novi dokument sa prijedlogom preporuka od Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH.

Ugovor o gradnji Bloka 7, snage 450 megavata (MW) sa konzorcijem kineskih državnih kompanija China Gezhouba Group Company i Guandong Electrical Power Design Institute je potpisan 2014. godine.

Blok 7 se finansira kreditom kineske uvozno-izvozne banke (EXIM), a Vlada FBiH, jednog od dva entiteta u BiH garantuje za kredit Elektroprivrede BiH, čiji je vlasnik. Garanciju za kredit je u novembru 2019. godine potpisala ministrica finansija FBiH Jelka Miličević. Vrijednost projekta je oko 700 miliona eura.

Zbog ove garancije BiH se nalazi pod sankcijama Energetske zajednice, tijela Evropske unije koje smatra da su davanjem garancije za kredit prekršena pravila o državnoj pomoći.

Sankcije su uvedene zbog ocjene tog tijela da se gradnjom termoelektrana u BiH vodi politika suprotna planu EU o dekarbonizaciji Starog kontinenta.

U Bosni i Hercegovini postoje dva projekta termoelektrana na ugalj u kojima učestvuju kineske kompanije. Jedan od njih je gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, na sjeveroistoku BiH, a drugi Ugljevik 3 istoimene termoelektrane.

XS
SM
MD
LG