Dostupni linkovi

Poruke Pape nakon mise: Mir je Božiji dar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Poruke Pape nakon mise: Mir je Božiji dar

BLOG UŽIVO -- Papa Franjo u Sarajevu: Gradite mir, gledajte u budućnost

18:42 6.6.2015.

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, nakon zajedničke molitve i ekumenskog susreta, Papi je pojedinačno predstavljeno 16 osoba iz svih religijskih zajednica, koji su pozdravili i izrazili zahvalnost papi Franji. Zatim se gost Sarajeva i BiH uputio prema Centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II" gdje ga nestrpljivo očekuje više stotina mladih, različitih vjeroispovijesti i nacionalne pripadnosti. On će im se obratiti, dati blagoslov pojedinim bračnim parovima, njihovim mališanima i djeci s posebnim potrebama.

Sarajlije i gosti gledaju dok papa Franjo napušta Franjevački međunarodni studentski centar
Sarajlije i gosti gledaju dok papa Franjo napušta Franjevački međunarodni studentski centar

18:24 6.6.2015.

Čelnici četiri vjerske zajednice: Islamske - Husein ef. Kavazović, Srpske pravoslavne crkve - episkop Grigorije, Katoličke - kardinal Vinko Puljić i Jevrejske - Jakob Finci su govorili o potrebi uzajamnog života u miru koji još uvijek nije dostignut u mjeri u kojoj je to neophodno, založili su se za život pun uvažavanja, povjerenja i tolerancije. Naglašena je uloga Međureligijskog vijeća sa motom "voljeti svoje a cijeniti drugo mišljenje i gledište".

Složili su se da je papin dolazak u BiH ohrabrenje, jer je "stigao prijatelj koji BiH želi dobro".

Dijalog u Međunarodnom franjevačkom studentskom centru
Dijalog u Međunarodnom franjevačkom studentskom centru


Reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da su Bošnjaci doživjeli genocid. Jakob Finci je naglasio kako je Zemaljski muzej, koji čuva istoriju BiH, zatvoren, pa nije moguće na tom mjestu pogledati čuvenu Hagadu.

"Mi pravoslavni hrišćani u susretu s Vama ne očekujemo ništa manju radost što kao poglavar sestrinske crkve posjećujete BiH", rekao je episkop Grigorije.

Kardinal Vinko Puljić je naglasio da dijalog nema alternative "čemu nas uči pregorko iskustvo nedavnog rata. Rane još nisu zarasle ali sam svjedok da je bilo mnogo onih koji su i tokom rata tražili šta se zajedno može učiniti kako bi se prekinulo zlo."

Papa Franjo je zatim izgovorio molitvu koja je napisana upravo za ovu prigodu.

17:42 6.6.2015.

Papa je prije nekoliko minuta napustio Katedralu, podjelom blagoslova i uz poruku "Činite uvijek suprotno od okrutnosti, imajte osjećanje bratstva, nježnosti i oprosta". Zanimljivo, Papa Franjo je odbacio pripremljeni i napisani govor, te se obratio emotivnim, neposrednim, improvizovanim govorom, što je ostavilo veliki dojam na sve prisutne u Katedrali.

Zatim je kolona automobila sa delegacijom Vatikana koju predvodi Sveti Otac, krenula u Međunarodni studentski centar, gdje će biti održan međureligisjki dijalog u kojem će učestvovati oko 200 vjerskih službenika. Ponovo izvan protokola, iz potpuno otvorenog papamobila, Sveti Otac se pozdravlja i rukuje s građanima.

U Studentskom centru, očekuju ga reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i pimorski Grigorije, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. S Papom stiže i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Papa Franjo napustio Katedralu i u papamobilu se uputio ka Međunarodnom franjevačkom studentskom centru
Papa Franjo napustio Katedralu i u papamobilu se uputio ka Međunarodnom franjevačkom studentskom centru

17:18 6.6.2015.

Nakon tri ratne priče papa Franjo je rekao: "Svjedočasnstva sve govore, sama za sebe, i to je memorija Vašeg naroda. Nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne da bi se osvetili nego da bi bili mirotvorci. U Vama je krv svih onih koji su patili - svećenicim redovnice, redovnici, sjemeništarci... Nekoliko mi je riječi u srcu a jedna od njih je OPROST. Čovjek koji se posvetio Gospodinu a koji ne zna oprostiti, ničemu ne služi."

Obraćanje poglavara Rimokatoličke crkve u Katedrali
Obraćanje poglavara Rimokatoličke crkve u Katedrali

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG