Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Od snimanja block-bustera u Hrvatskoj – 200 milijuna eura


Nakon "Igre prijestolja" i "Ratova zvijezda" u Dubrovnik (na fotografiji) stiže i ekipa Jamesa Bonda

U Dubrovniku su snimane „Igre prijestolja“ i „Borgie“, britanski mediji najavljuju da će tamo krajem godina započeti i snimanje nastavka serijala o Jamesu Bondu u kojem će ipak Bonda glumiti Daniel Craig, a na Visu će se snimati nastavak britansko-američko-švedskog mjuzikla „Mamma mia“.

Osim promocije Dubrovnika, Visa, jadranske obale i Hrvatske u cjelini, ti projekti imaju i izravnog financijskog učinka na lokalnu i nacionalnu ekonomiju. Troje istraživača zagrebačkog Ekonomskog instituta - Marina Tkalec, Ivan Žilić i Vedran Recher - objavili su u znanstvenom časopisu „International Journal of Tourism Research“ rezultate svog istraživanja „Učinci filmske industrije na turizam: Igra prijestolja i Dubrovnik“, i brojke su impresivne.

„Od početka prikazivanja serije 2012. godine pa do 2015, zbog popularizacije lokacije kroz seriju svake je godine Dubrovnik i okolicu posjetilo čak 60.000 turista više“, kaže Marina Tkalec.

Višestruka korist za budžet grada: Marina Tkalec
Višestruka korist za budžet grada: Marina Tkalec

„To znači da kumulativno gledano možemo špekulirati da je dubrovačku regiju posjetilo 244.000 turista više u tom razdoblju, da su ti turisti tada - ekstrapolacijom – ostvarili gotovo milijun i po više noćenja, i mogli bismo u grubo izračunati da su potrošili 126.000.000 eura, kada uzmemo u obzir postojeće pretpostavke koliko turisti kod nas troše.“

Vrata kroz koja block-busteri dolaze na snimanje u Hrvatsku je pred pet godina uspostavljeni sustav državnih poticaja, čijem je donošenju kumovao nedavno razriješeni ravnatelj Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), redatelj Hrvoje Hribar. „Preko 41 snimanja stranih projekata u Hrvatskoj zarađeno je 70 milijuna eura izravne potrošnje u hrvatsku audio-vizualnu industriju, transport, hotele, statiranje domaćih ljudi i slično“, rekao je Hribar.

Mali HAVC, veliki posao: Hrvoje Hribar
Mali HAVC, veliki posao: Hrvoje Hribar

„Dakle, ukupno 200.000.000 eura! Ne gledam to isključivo iz pozicije profita, nego iz pozicije sudionika kulture i vrlo sam zadovoljan da su jedna patuljasta institucija kao što je Hrvatski audio-vizualni centar koja ima sedam zaposlenika i jedna dobra ideja oko koje je nekim čudom nastao minimum društvene sinergije donijeli toliki novac. Dvjesto milijuna eura je dvogodišnji nacionalni proračun za kulturu.“

Snimanja su u Dubrovniku izvan sezone. „To upošljava ugostitelje, iznajmljivače i hotele onda kada u Dubrovnik ne stiže po nekoliko cruisera dnevno i kada Stradun nije danonoćno prepun turista koji govore sve svjetske jezike", dodaje predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić. A što se tiče turističke ponude vezane za block-bustere snimane u Dubrovniku, najviše se učinilo oko „Igre prijestolja“.

„Stavljena su neka obilježja snimanja, pa prijestolje, pa amo-tamo. To je ovoj mlađoj populaciji sigurno vrlo zanimljivo. Baš hoće vidjeti gdje se ova spuštala, gdje je onaj dolazio, odlazio, i tako. Neki dan sam prolazila gradom i vidjela da su napravljeni čak i suveniri na temu 'Igre prijestolja'. Imate i ture po kojima vas vodiči vode, imate i agencije koje se time bave, pogotovo ove manje koje sada dolaze na tržište. Osnivaju se i nove specijalizirane agencije, tako da možemo reći da je to i neki poduzetnički impuls, neka nova ideja. Dakle, sve to ima neki svoj efekt, to je nesumnjivo.“

Hribar nije želio komentirati najave snimanja Jamesa Bonda u Dubrovniku, jer taj plan nije do kraja potvrđen, međutim potvrđeno je da će za mjesec dana na Visu započeti snimanje nastavka britansko-američko-švedskog mjuzikla „Mamma mia“.

„I to je sigurno nešto što će donijeti jednu masivnu zaradu. Mislim da će taj film sasvim sigurno imati jedno pola milijarde fanova po čitavom svijetu, i da će dubinski obilježiti turizam i budućnost stanovnika Visa i srednje Dalmacije u sljedećih nekoliko godina.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG