Dostupni linkovi

Zdravstvo korumpirano - kaže skoro polovina građana


Sa nacionalne konferencije o korupciji u zdravstvu, 28. oktobar 2013.
Uprkos neprestanim nastojanjima Vlade da korupciju u zdravstvu prikažu kao problem koji dominantno postoji samo kao utisak koji ne odgovara stvarnom stanju, istraživanja pokazuju nešto drugo. Polovina stanovništva vjeruje da je korupcija značajno prisutna u domaćem zdravstvenom sistemu, a samo desetak posto smatra da u ovoj oblasti nema korupcije.

"Crna Gora za zdravstvo godišnje izdvaja 170 miliona eura, odnosno, samo 250 eura po glavi stanovnika", kažu u Centru za monitoring i istraživanja u kom kažu da je naročito uočljivo koliko je to mali iznos kada se zna da Slovenija za zdravlje svakog stanovnika izdvaja 1.000, a Hrvatska 700 eura.

"Vrlo je rizično kada se ovaj ionako mali iznos koji se izdvaja za zdravstvo, upravo kroz korupciju nepovratno gubi", rekla je direktorka odjeljenja za istraživanje javnih politika Centra za monitoring, Ana Selić.

“U Crnoj Gori 41,3 posto ispitanika smatra da je korupcija u zdravstvu prisutna ili prisutna u velikoj mjeri i to pokazuje visok stepen percepcije korupcije. Jedanaest posto pacijenata smatra da u ovoj oblasti nema korupcije. Koji su najčešći uzroci korupcije? To su niska primanja medicinskih radnika, neadekvatno cijenjen i nagrađen profesionalni angažman u službi, nema sankcija i izostaje efektivan monitoring i kontrola”, navodi Selić.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović se pridržava teze koju Vlada godinama zastupa - da korupcije u zdravstvu ima, ali da u javnosti vlada pogrešan utisak o njenim dimenzijama, odnosno, da je ona manja od njene predstave u javnosti.

“Korupcije ima na svim nivoima. Ja mislim manje nego što je percepcija javnosti, ali je važno kako da sistemski reagujemo na to, da dovedemo sistem do tog nivoa da mogućnost korupcije bude svedena na minimum. Iako se posljednjih godina mnogo govori o korupciji u zdravstvu i utisku koji je stvoren u javnosti, mi imamo jako mali broj prijava građana za postojanje sumnji na koruptivne radnje. Svi ti slučajevi su proslijeđeni nadležnim organima”, ističe Radunović.

Brojne reforme

Govoreći o Vladinim aktivnostima u borbi protiv korupcije u zdravstvu, ministar Miodrag Radunović je, između ostalog, naveo da su štampane brošure, otvorena specijalna telefonska linija za primjedbe, sugestije i, eventualno, za prijavljivanje korupcije. Postavljene su i kutije za pritužbe i plakati za antikorupciju. Osim toga, u skladu sa Akcionim planom, prema riječima ministra Radunovića, formirane su Komisije za kontrolu kvaliteta, a utvrđene su i liste čekanja za operacije koje su sada potpuno javne.

Prema onome što je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Pius Fischer rekao u ponedjeljak tokom nacionalne konferencije ”Korupcija u zdravstvenom sistemu”, sasvim je jasno da će aktivnosti Vlade Crne Gore u borbi protiv korupcije biti pod budnim okom Evropske unije.

“Mi svi znamo da uspjeh neće doći preko noći već da su potrebni široki i kontinuirani napori u tom smislu. Akcioni plan za poglavlja 23 i 24 koji je vlada dostavila sadrži jednu dobru mapu puta za reforme i uspostavljanje vladavine prava. Brojne reforme vezane su za borbu protiv korupcije. To je jedan osnov po kojem će se procjenjivati aktivnosti vlade u narednim godinama”, poručio je on.

Rezultati istraživanja o korupciji u zdravstvu, iako mogu varirati u određenim procentima, ipak pokazuju da je zdravstvo u vrhu liste najkorumpiranijih dijelova sistema. Ova istraživanja, ne govore o broju procesuiranih slučajeva, već su zasnovana na ličnim iskustvima, saznanjima i utiscima građana koji, međutim, o tome ne žele da govore pred uključenim mikrofonom. Razlog vjerovatno leži u svijesti o maloj sredini i ”opasnosti” da se zamjeri osoblju zdravstvene ustanove u kojoj se liječe.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG