Dostupni linkovi

Bliži se početak suđenja Hadžiću


Goran Hadžić
Goran Hadžić
Haško suđenje Goranu Hadžiću počinje po planiranom - za mjesec dana, poručeno je na statusnoj konferenciji protekli tjedan. Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, te predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina – očekuje suđenje po 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona, te običaja ratovanja u Hrvatskoj, od polovice 91. do kraja 93. godine.

„Bližimo se početku suđenja“, najavio je predsjedavajući sudac Guy Delvoi (Gi Delvoa) izražavajući nadu kako će strane u postupku uspješno nastaviti rad na početku procesa Hadžiću, zadnjem u nizu haških bjegunaca. S druge strane, Delvoa je obavijestio kako postoje neki propusti u dosadašnjim pripremama suđenja. Riječima sudske prevoditeljice:

„Mi smo također upozoreni da dokumenti u vezi sa svjedocima – riječ je o izjavama i sličnim materijalima – još uvijek nisu dostupni u elektronskoj sudnici. Molimo tužitelja da taj problem riješi što je prije moguće.“

No najveći problem za tužiteljstvo i u ovom slučaju predstavlja velik broj stranica dokaznog materijala prikupljenog tijekom desetljeća procesuiranja slučaja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, poput dokaza na suđenjima - bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji je umro neposredno prije završetka procesa, te bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajine Milanu Martiću, pravomoćno osuđenom na 35 godina zatvora. Zbog stotina tisuća stranica koje se trebaju prevesti s engleskog na jezik optuženika, problem je nastao kao i pri objelodanjivanju dokaza tužiteljstva na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću te na nedavno započetom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, potvrdio je tužitelj Douglas Stringer.

„Mislim da mi ne predstavljamo prioritet za prevodilačku službu. Mi smo njima trenutno manje bitni od obimnijih suđenja koja su trenutno već u toku, kao što su predmeti Karadžić i Mladić. Prevodilačka služba nas je obavestila da kada počne suđenje, dakle pretresna faza u predmetu Hadžić, onda će prevodi u našem predmetu dobiti podjednaki nivo prioriteta, kao što je to slučaj sa ostalim suđenjima koja su već u toku, ali više od toga nećemo dobiti“, rekao je.

Tužiteljstvo je obavijestilo kako će do početka suđenja imati prevedene sve smrtovnice i obdukcijske izvještaje o žrtvama koje se navode u optužnici protiv Hadžića, a što sudsko vijeće drži neophodnim. Iako se optuženi tijekom godine dana pritvora nije žalio na zdravstvene ili druge probleme, na četvrtoj po redu statusnoj konferenciji Hadžić se želio obratiti predsjedavajućem sucu u vezi toga – no ne pred publikom u sudnici, što mu je omogućeno na poluzatvorenom zasjedanju.

Dan prije početka suđenja 16. listopada ove godine, održati će se statusna konferencija na kojoj će obrana obavijestiti hoće li Hadžić dati uvodnu izjavu bez polaganja zakletve. Tužiteljstvo planira izvesti 141 svjedoka kako bi potkrijepilo optužbe za učesništvo u zajedničkom zločinačkom pothvatu sa ciljem trajnog uklanjanja stanovništva nesrpske nacionalnosti s velikog dijela teritorija Hrvatske – ubojstvom, protjerivanjem, zatočavanjem, mučenjem, deportacijom te pljačkanjem i razaranjem njihove imovine.

************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG