Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arapska liga razmatra podršku bliskoistočnim pregovorima


Palestinac gađa izraelsku policiju iz praćke u nemirima u Istočnom Jeruzalemu 25. aprila
U subotu se u Kairu sastaje Arapska liga koja bi trebala dati saglasnost za početak posrednih pregovora Izraela i Palestinaca.

Uoči tog skupa, jordanski kralj Abdulah II upozorio je da bi situacija na Bliskom istoku mogla eksplodirati zbog izgradnje židovskih naselja u istočnom Jerusalemu.

Paralelno, Hezbolah upozorava Izrael da ne započinje rat protiv bilo koje zemlje na Bliskom istoku.

Abdulah II je ponovno optužio Izrael da se igra vatrom jer poduzima jednostrane akcije u istočnom Jerusalemu.

"Izrael mora odabrati između života u izoliranoj tvrđavi i postizanja mira sa svim arapskim i islamskim državama u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom", rekao je jordanski kralj.

Arapski mirovni plan, usvojen na arapskom samitu u Bejrutu 2002., nudi normalizaciju odnosa Izraela sa svim arapskim državama, u zamjenu za povlačenje sa svih arapskih teritorija osvojenih u šestodnevnom ratu 1967, uključujući i istočni Jerusalem.

Ne bude li napretka u obnovi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, na Bliskom istoku bi ovog ljeta mogao izbiti rat, upozorio je hašemitski monarh, koji podsjeća da „niko neće biti pobjednik“.

Lider libanskog Hezbolaha, šejh Hasan Nasralah, savjetovao je izraelskim političarima i generalima da budu oprezni sa svakom vojnom opcijom.

On je javno upozorio da bi Izrael veoma rizikovao odlukom da počne rat protiv Libana, ili protiv bilo koje druge zemlje na Bliskom istoku.

Nasrallah je zaključio da rat nije na pomolu, uprkos svom zastrašivanju.

„Kada vidite svu tu američku i izraelsku buku, to znači da žele postići političku, psihološku i određenu sigurnosnu prednost, a ne započeti rat“, kazao je Nasrallah na kuvajtskoj TV.

Izrael je optužio Siriju i Hezbolah da su dogovorile isporuku dugometnih raketa.

Američki državni sekretar Hillary Clinton oštro je upozorila Siriju, poimenice predsjednika Asada, da prestane s „tom opasnom politikom“ i da ne prebacuje oružje Hezbolahu.

Zvanični Damask je negirao sve optužbe i slanje bilo kakvih raketa bilo kojoj terorističkoj grupi.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG