Dostupni linkovi

Blinken apelovao na Senat da potvrdi kandidate za ambasadore


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken apelovao je u utorak, 14. decembra, na Senat SAD da ubrza potvrđivanje kandidata predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za mesta ambasadora, rekavši da to što je samo deo ključnih izaslanika na terenu otežava napore za suočavanje sa spoljnopolitičkim izazovima.

„Ovo je veliki problem“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Džakarti, prvoj stanici na putovanju u jugoistočnu Aziju.

Od prošle nedelje, samo 16% ambasadora Bajdenove administracije je potvrđeno, rekao je on, u poređenju sa 70% -90% u poslednje tri administracije.

„I praktično u svakom izazovu koji imamo, uključujući suočavanje sa Rusijom, sa Kinom, sa nedržavnim faktorima, ometa nas činjenica da nemamo svoj puni tim za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku na terenu“, rekao je Blinken, prenosi Rojters.

On je dodao da je u ponedeljak uveče razgovarao o ovom problemu sa liderom većine u Senatu Čakom Šumerom (Chuck Schumer). „Zbog naše nacionalne bezbednosti, Senat mora da deluje“, poručio je Blinken.

Republikanski senatori Ted Kruz (Cruz) i Marko (Marco) Rubio blokirali su izbor Bajednovih ambasadora. Potvrda Nikolasa Bernsa (Nicholas Burns), Bajdenovog kandidata za ambasadora SAD u Pekingu, jedna je od ključnih funkcija koja je na čekanju.

XS
SM
MD
LG