Dostupni linkovi

Blinken optužio Rusiju za sajber napade na Ukrajinu tokom invazije


Akcije Moskve su imale uticaja na druge evropske zemlje: Entoni Blinken
Akcije Moskve su imale uticaja na druge evropske zemlje: Entoni Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken rekao je u utorak, 10. maja, da je Rusija pokrenula sajber napade krajem februara na komercijalne satelitske komunikacione mreže kako bi poremetila ukrajinsku komandu i kontrolu tokom invazije Moskve na njenog suseda.

Te akcije su imale uticaja na druge evropske zemlje, rekao je Blinken u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri preduzimaju korake u odbrani od ruskih akcija, rekao je američki državni sekretar i dodao da su Sjedinjene Države razvile nove mehanizme da pomognu Ukrajini da identifikuje sajber pretnje i da se oporavi od sajber incidenata.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Prethodno su Evropska unija, Velika Britanija i Kanada objavile da Rusija stoji iza masivnog sajber napada na satelitsku internet mrežu u Ukrajini, koji je na početku rata izbacio hiljade modema van mreže.

Digitalni napad na Viasat-ovu KA-SAT mrežu krajem februara dogodio se upravo kada je ruska vojska krenula na Ukrajinu, s ciljem da pomogne predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u invaziji, navodi se u saopštenju Saveta EU.

„Ovaj sajber napad je imao značajan uticaj uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji i prekide u nekoliko javnih sistema, preduzeća i korisnika u Ukrajini, a uticao je i na nekoliko država članica EU“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju britanskog Ministarstva spoljnih poslova citira se ministarka spoljnih poslova Liz Trus koja je rekla da je sajber napad bio „namerni i zlonamerni napad Rusije na Ukrajinu”.

Ruska primarna meta napada bila je ukrajinska vojska, ali je takođe poremetila vetroparkove i korisnike interneta u centralnoj Evropi, navodi se u saopštenju, pozivajući se na britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC).

Sajber napad je bio jedan od najozbiljnijih koji je uticao na Ukrajinu uoči ruske invazije i tokom rata.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije citiraju se „novi obaveštajni podaci Velike Britanije i SAD“ koji sugerišu da Rusija stoji iza sajber napada, bez detaljnijeg objašnjenja.

Kanadski zvaničnici rekli su da dele obaveštajne podatke o sajber pretnjama sa Ukrajinom i pružaju pomoć „u nastojanju da ojačaju odbranu te zemlje od neprovocirane i ilegalne invazije Rusije“.

Sabotaža na daljinu izazvala je „ogromne probleme u komunikacijama na samom početku rata“, rekao je u martu ukrajinski zvaničnik za sajber bezbednost Viktor Žora.

Rusija rutinski poriče da sprovodi ofanzivne sajber operacije, piše Rojters.

XS
SM
MD
LG